Verksamhetsförlagd utbildning 1 i Digital design
15 hp
Kurskod: VU301I
Beslut: Fastställd av Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle 2013-08-20. Giltig från och med 2013-11-11. Nedlagd 2022-12-01.
Nivå: Grundnivå
Ämne/områdeskod: Informatik (IKA)
Utbildningsområde: Tekniska området 100%
Huvudområde: Informatik
VFU-andel: 15 hp
Engelsk titel: Workplace Education 1 in Digital Design
Diarienummer: U2013-242-1376
Allmänna uppgifter
Kursen ingår i programmet Digital design. Verksamhetsförlagd utbildningsperiod (VFU) omfattande 15 hp. Studieform: nätbaserad alternativt högskoleförlagd.
Fördjupningsnivå
G1F Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Förkunskaps- och behörighetskrav
Grundläggande behörighet samt Introduktion till Digital design 30 hp, eller motsvarande.
Syfte
Syftet är att ge inblick i "skarpa"situationer där forskning, arbetsliv och utbildning knyts samman. Studenten ska utveckla en medvetenhet för viktiga designaspekter i projekt med givna ramar och begränsade resurser och dessutom träna sin kritiska förmåga och självständighet när det gäller att tillämpa tidigare kunskaper.
Innehåll
Kursen innehåller problemorienterade och verklighetsförankrade uppgifter inom ämnesområdet informatik. Studenten tillämpar kunskaper från tidigare del av studierna i praktiken och bygger upp ett praktiskt perspektiv inför framtida studier. Kursen ger studenten möjlighet att öva sig i att vara en reflekterande digital designer.
Lärandemål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna redogöra för teoretiska och praktiska tillämpningar inom valt verksamhetsområde (1)
- kunna skildra samarbetsaspekter och arbetsdelning inom valt verksamhetsområde (2)
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten
- noggrant kunna undersöka arbetspraxis kopplat till tidigare delar av utbildningen (3)
- kunna analysera olika designsituationer (4)
- kunna utforska dilemman i designsituationer (5)
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten
- kunna söka samt välja relevant information som stöd till praktiskt arbete (6)
-
kunna argumentera för val av praktik i relation till utbildningen och det egna lärandet (7)
Genomförande
Kursen sker i samarbete med ett företag eller en organisation inom det område man valt att specialisera sig och består av handledning, seminarier och litteraturstudier. Genom att delta i och reflektera över pågående designprocesser i en verksamhet, ges studenten möjlighet att fördjupa sina kunskaper och koppla dessa till centrala teorier inom Digital design. Studenten arbetar själv med att hitta en lämplig VFU-plats
För den nätbaserade kursen sker undervisningen via kursplattform på Internet och förutsätter tillgång till dator, Internetuppkoppling och headset.
För den högskoleförlagda kursen sker undervisningen på högskolan kompletterat med material på Internet.
Examination – prov och former
Delprov 1 (2 hp) Koppling mellan teori och praktik - en individuell skriftlig argumentation för val av praktikplats relaterat till lärandemål 7. Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 2 (3 hp) Videodokumentation. Individuell inlämningsuppgiften, som är en videodokumentation av praktiken där studenten ger exempel på inslag från praktiken i relation till ämnesområdets litteratur, relaterat till lärandemål 1-2. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
Delprov 3 (5 hp) Seminarium - designdilemman och kommunikation. Reflektioner över praktik och designsituationer i relation till kurslitteraturen. Lärandemål 4 och 6 examineras. Två seminarier med gruppdiskussioner genomförs tillsammans med handledare. Betygsgraderna U och G tillämpas.
Delprov 4 (5 hp) Reflektioner över genomförd praktik. Individuell skriftlig rapport, i förhållande till kurslitteraturen och med koppling till programmets tidigare genomgångna kurser, relaterade till lärandemål 3 och 5. Betygsgraderna U, G och VG tillämpas.
För betyget Godkänd på hela kursen krävs minst betyget Godkänd på samtliga delprov. För betyget Väl godkänd på kursen krävs därutöver Väl godkänd på delprov 2 och 4.
I förtid avbruten verksamhetsförlagd utbildning (VFU):
En student kan tvingas avbryta den verksamhetsförlagda utbildningen i förtid om det finns påtaglig risk för att studenten på grund av grov oskicklighet eller synnerligen olämpligt uppträdande kan komma att skada annan person eller värdefull egendom om han eller hon fortsatt deltar i den verksamhetsförlagda utbildningen eller om student bryter mot ingångna avtal eller gällande regelverk som berör den verksamhetsförlagda utbildningen. Om ett avbrytande sker ska en individuell plan bestämmas för studenten och delges henne eller honom skriftligen. I planen ska de brister avseende kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten uppvisar anges, vilket stöd studenten kan få från högskolan för att avhjälpa dessa brister samt hur och när kontrollen av att studenten uppnått erforderliga kunskaper, färdigheter och förhållningssätt ska ske. En student äger rätt till maximalt två kontrolltillfällen. Studenten får inte delta i verksamhetsförlagd utbildning på nytt innan kontrollen skett och studenten har konstaterats besitta de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som krävs.
Förslag till individuell plan ska beslutas gemensamt av programansvarig, examinator på aktuell kurs och av studentkåren utsedd representant. Beslut om avbrytande av students VFU och fastställande av individuell plan fattas av Rektor efter föredragning av programansvarig. Beslut om studentens fortsatta deltagande i verksamhetsförlagd utbildning, efter uppvisande av nödvändiga kunskaper, färdigheter och förhållningssätt, fattas av programansvarig.
Kursutvärdering
Kursutvärdering sker i enlighet med av Högskolan utfärdade riktlinjer.
Beslut
Fastställd av Utbildningsnämnden för hälsa och samhälle 2013-08-20. Giltig från och med 2013-11-11. Nedlagd 2022-12-01.
Revideringar
Övergångsbestämmelser
Student antagen enligt denna kursplan äger rätt att examineras enligt densamma ett (1) år efter att kursplanen upphört att gälla, dvs. ersatts av en ny eller blivit nedlagd. Därefter examineras studenten i enlighet med vid examinationstillfället gällande kursplan. För student som inte har fullföljt kurs med godkänt resultat ett år efter att dess kursplan upphört att gälla kan inom ytterligare två år, efter prövning av examinator, ges möjlighet till förnyade examinationstillfällen i enlighet med sagda kursplan.
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
-
Falkheimer, Jesper & Heide, Mats (2007), Strategisk kommunikation: en bok om organisationers relationer. Lund : Studentlitteratur (170 s).
I kursen ingår ytterligare litteratur i form av vetenskapliga artiklar, avhandlingar eller annan litteratur som bestäms i samråd mellan studenter och lärare. Omfattande maximalt 500 sidor.