Lina Behm
Lina Behm arbetar som universitetslektor inom sjuksköterskeprogrammet och specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning distriktssköterska. Hon är koordinator för Högskolans hälsomottagning. Lina är Leg. Sjuksköterska sedan 2001 (HKR) distriktssköterska sedan 2007 (Lunds Universitet) och disputerade 2014 vid Sahlgrenska akademin. Hennes avhandling handlade om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande interventioner för äldre (80+) personer. Hennes forskningsintresse handlar om hälsofrämjande insatser från vaggan till graven.
Lina har undervisat och varit inriktningsansvarig för Distriktssköterskeutbildningen vid Lunds universitet (2014-2019). Innan dess har hon arbetat på medicinsk akutvårdsavdelning (MAVA) i Lund, hjärtintensiven (HIA) i Lund, som distriktssköterska i Höörs kommuns hemsjukvård samt på vårdcentral både på distriktssköterskemottagning och på BVC. Hon har även arbetat som volontärarbetande sjuksköterska på vårdcentral i Calcutta, Indien.
Äldre Personer i Riskzon (ÄIR)
Linas avhandlingsarbete är en del av projektet "Äldre personer i Riskzon" (ÄIR). Projektet testade en hälsofrämjande intervention som vände sig till hemmaboende göteborgare (80 år eller äldre) med risk för skörhet. Det primära syftet med projektet var att utvärdera om en hälsofrämjande intervention kunde förebygga aktivitetsbegränsning och skörhet. Det var en kontrollerad blind studie med tre studiearmar. Datainsamlingen avslutades december 2010.
Införandet av kunskapsbaserad palliativ vård för äldre personer i särskilda boenden (KUPA)
Som post-doc forskare har Lina varit en del i projektet " Införandet av kunskapsbaserad palliativ vård för äldre personer i särskilda boenden"(KUPA). Projektet var ett samarbete mellan Lunds Universitet, Linnéuniversitetet, palliativt utvecklingscentrum samt kommunerna i Skåne och Kronoberg. Projektets syfte var att implementera och utvärdera hur en kunskapsbaserad modell för palliativ vård i särskilda boenden påverkar livskvalitet och delaktighet för de mest sjuka äldre i särskilda boenden och deras närstående, att utforska personalens förändringsarbete vid införandet av palliativ vård samt ledarskapets och organisationskulturens betydelse vid införandet av en god palliativ vård samt att undersöka vilka hinder och framgångsfaktorer som påverkar implementeringsprocessen av denna modell. Projektet genomfördes som en utbildningsintervention genom tematräffar till personal. Totalt deltog 30 särskilda boende i Kronobergs län och i Skåne län i projektet.