Maria Haak
Jag är professor i hälsovetenskap vid Fakulteten för hälsovetenskap, Högskolan Kristianstad och biträdande forskningschef för forskningsplattformen Hälsa i samverkan, fakulteten för hälsovetenskap.
Jag har en doktorsexamen i medicinsk vetenskap (2006) och blev docent i gerontologi, Lunds universitet, 2014. 2018 blev jag docent i hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad. Jag är legitimerad arbetsterapeut och har erfarenhet från såväl omsorgs- såväl som rehabiliteringsverksamheter.
Jag tillhör forskningsplattformen Hälsa i samverkan och är medlem i forskningsmiljön Människa, Hälsa, Samhälle (MHS).
Forskning
Min forskning fokuserar övergripande på hur olika aspekter av och interventioner i hemmet och närmiljön påverkar hälsa, aktivitet, självständighet och delaktighet hos äldre personer och personer som åldras med funktionsbegränsning. Min forskning handlar också om att öka kunskapen om brukarmedverkan i forskning om åldrande och hälsa.
I forsknings- och utvecklingsprojektet Preventiva hembesök till seniorer, Pre-H är jag huvudhandledare till doktorand Anna Martinsson som arbetar med att fördjupa kunskapen kring faktorer som påverkar äldre personers upplevelse av god hälsa, samt hur äldre personer upplever de råd och stöd som ges under det preventiva hembesöket.
I forskningsprogrammet UserAge: Att förstå och brukarmedverkan i forskning om åldrande och hälsa är Christine Etzerodt Laustsen doktorand. Jag är huvudhandledare till Christine vars avhandlingsarbete inriktas på att öka kunskapen kring betydelsen av professioners involvering i forskning, deras erfarenheter av samarbete med forskare samt effekter av implementering av forskning med brukarmedverkan.
Brukarmedverkan är även i centralt i forskningsprojektet Brukarmedverkan i forskning om och med sköra äldre personer – en explorativ studie med sköra äldre personer, hälso- och sjukvårdspersonal och forskare, vilket jag är en del av. Jag är biträdande handledare till Isak Berge som är doktorand i projektet.
Min bakgrund och erfarenhet av nationell och internationell projektledning nyttjas i projektet Simul-Age: Simuleringsmodeller som möjliggör långsiktig planering och kostnads-nyttoanalyser med hänsyn till behovet av bostadsanpassningar för en befolkning som åldras hemma. I detta projekt ansvarar jag för och handleder arbetspaket med kvalitativ metodologi.
Se publikationer från Lunds universitet.