Aristoteles och Darwin försonades på konferens
I veckan arrangerade VILÄR-nätverket för sjunde gången den årliga VILÄR-konferensen, den här gången med stöd av Högskolan Kristianstad och Uppdrag AB. Konferensen tar upp både forskning och utvecklingsidéer kring verksamhetsintegrerat lärande, verksamhetsförlagd utbildning och kooperativt lärande.
– Här på högskolan har vi verksamhetsförlagd utbildning i alla våra program, det är unikt, sade Ann-Sofi Rehnstam-Holm, högskolans prorektor, som invigningstalade och hälsade alla välkomna till Kristianstad. Så den här konferensen passar väldigt bra in här hos oss!
Professor Ingela Josefson inledde med en berättelse. Den handlade om en ung pojke med mycket svåra fysiska funktionshinder men med ett bländande intellekt som av misstag hamnat i en skola för mentalt funktionshindrade. Men en dag kom en ny lärare till skolan. Hon mötte pojkens blick, studerade honom och började sedan arbeta för att få kollegor och omvärld att förstå att det inte var något som helst fel på pojkens intellektuella förmåga.
Trots hårt motstånd till en början lyckades hon hjälpa pojken till en tillvaro som bättre matchade hans förståndsgåvor. Med rätt hjälpmedel och förutsättningar kunde han utvecklas till en man som i dag är verksam som poet och artikelförfattare.
– Vad var det läraren såg? frågar sig Ingela. Varför hade ingen annan upptäckt det?
Efter den inledningen gick det att höra en knappnål falla i föreläsningssalen. Under rubriken "Känslans skärpa. Tankens inlevelse. Om mötet mellan olika kunskapsformer" utmanade professorn i praktisk kunskap vid Stockholms konstnärliga högskola etablerade kunskapsbegrepp och drog en lans för den beprövade erfarenheten, inte minst i form av fingertoppskänsla, intuition och andra uttrycksformer för uppmärksamhet.
Aristoteles praktiska klokhet
– Teoretisk kunskap har alltsedan Darwins evolutionsteori, prioriterats framför praktisk kunskap, menade hon och redogjorde sedan pedagogiskt för de resonemang som Aristoteles redan på sin tid förde om människans villkor och strategier för att hantera dessa.
– Den teoretiska kunskapen är självklart viktig. Den handlar om det som Aristoteles kallade att "Veta att". Till detta behövs också praktisk kunskap och färdighet, sammanfattat som "Veta hur". Men till sist gäller det också att veta när man ska göra något, eller avstå från att göra något, det som Aristoteles refererade till som att "Veta när". Här har vi att göra med en sorts praktisk klokhet, som bara erfarenhet och praktiskt arbete kan ge.
Den naturvetenskapliga kunskapen och det systematiska sättet att inhämta den dominerar dagens undervisning, menade Ingela. Det sker på bekostnad av känslan och den kritiska granskningen av den egna erfarenheten.
– Litteratur, dramatik och film kan fånga många tankar som är oerhört svåra att fånga på annat sätt, poängterade Ingela. Men självklart är det inte nog med bara konstnärligt görande, man måste läsa också!
Bland deltagarna på konferensen fanns Lisa Almhage och Ann-Caroline Karlsson från Trollhättan som är koordinatorer för Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan Väst. I deras jobb ingår bland annat att vaska fram praktikplatser till blivande ingenjörer.
– Våra ingenjörer blir anställda av företagen, varje anställningsperiod är på 2 x 18 veckor, berättade Lisa. Sedan tillkommer ett examensarbete på 10 veckor, så sammanlagt blir det ett år med praktiskt lärande. Från början var det företagen själva som bad oss om en sådan här typ av utbildning och vi märker ju att studenterna får med sig massor av kunskap, sade Lisa.
För båda var det första besöket någonsin i Kristianstad, men de kände sig redan inspirerade efter den inledande föreläsningen av Ingela Josefson.
– Det var verkligen intressant att lyssna, med många olika infallsvinklar, sade Ann-Caroline. Det är första gången jag är med på en sådan här konferens, men det lär definitivt bli fler!
En av veteranerna i sammanhanget, Sven B Eriksson från Umeå universitet, har varit med sedan den första VILÄR-konferensen. Han har alltsedan starten ingått i styrgruppen för VILÄR, men avgår nu i och med sin förestående pension.
– Det här är ett viktigt nätverk, både ett forskningsnätverk och ett utbildningsnätverk. Det fanns ett behov av detta, ansåg han, ett forum för att dryfta den här typen av frågor.
– Det här är en trivsam och lättsam miljö, en tillåtande omgivning där meningen är både att man ska dela med sig av erfarenheter men också inspireras till att reflektera och göra saker, fortsätter Sven. Under de två konferensdagarna i Kristianstad fick man verkligen mycket gjort. Förutom en mängd parallella sessioner med praktisk erfarenhet som tema, hann man också med middag i Naturum i Vattenriket, inklusive såväl julbord som julkonsert.
Text och foto: Jeanette Thelander