Björndjur på rymdresa blir barnbok
2007 skickade en Kristianstadforskare upp 3 000 björndjur i rymden för att se hur de skulle överleva ute i intet. De klarade sig utmärkt och björndjuren blev världsberömda över en natt. Nu blir de dessutom barnbok.
Ingemar Jönsson med Leia och björndjuren. Foto: Emelie Johnsson
För sju år sedan skickade en internationell forskargrupp ledd av Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi vid Högskolan Kristianstad, upp cirka 3 000 björndjur i rymden. Där cirkulerade de runt jorden på 270 km höjd under 10 dygn. Ingen hade en aning om hur det skulle gå, och än mindre att björndjuren skulle bli världsberömda. De exponerades för rymdvakuum och både kosmisk och ultraviolett strålning – och många överlevde den tuffa rymdmiljön som det första djuret någonsin. Succén var ett faktum och nu blir de dessutom barnbok, eller snarare barnböcker, eftersom det rör sig om en lärarhandledning och en elevbok.
– Det känns väldigt roligt att björndjuren har börjat användas i pedagogiskt syfte. De har en stor dragningskraft på barn och ungdomar, säger Ingemar Jönsson.
– Vi märkte detta tydligt när vi hade publicerat resultaten från rymdprojektet, fortsätter Ingemar. Det var många internationella tidskrifter och webbsajter inriktade mot barn och ungdomar som ville skriva om björndjurens resa i rymden.
Titeln är Leia och björndjuren – en upptäcktsresa i rymden och det är Rymdstyrelsen som ligger bakom bokprojektet, som främst riktar sig till barn i årskurs 2 och 3 för att de ska lära sig mer om planeterna.
– Skolmaterialet om Leia och björndjurens resa i vårt eget planetsystem blev direkt en översvallande succé. På en vecka tog hela upplagan på 50 000 exemplar slut. Det visar att modern rymdforskning intresserar och lockar människor i alla åldrar, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig på Rymdstyrelsen.
På kort sikt betyder barnboken kanske inte så mycket för Ingemar Jönssons forskning kring björndjur. Arbetet fortsätter att försöka förstå de mekanismer som ligger bakom björndjurens förmåga att klara extrema miljöer. Men på lite längre sikt tror och hoppas han att det kan göra fler intresserade av att forska på björndjur.
– Det roligaste och även mest överraskande är just det enorma intresset från allmänhet och media för björndjuren. Det är inte något som man är van vid som forskare. Och att det kanske leder till ett större intresse för biologi hos unga, avslutar Ingemar Jönsson.
Smakprov från Leia och björndjurens resa (lärarhandbok)
Smakprov från Leia och björndjurens resa (elevbok)
Text: Fabian Rimfors