Forskning för Hälsa i Samverkan
Runt 80 deltagare närvarade på konferensen som hölls på Krinova.
– Konferensen syfte var att återföra forskningens resultat till våra samarbetspartners och diskutera nya idéer för framtiden, säger Anna-Karin Edberg som är professor och chef för Forskningsplattformen.
Under dagen presenterade doktorander och forskare aktuella projekt som rörde olika åldersgrupper som barn i Barnahus och ensamhet hos äldre, stöd vid specifika sjukdomar som diabetes och Parkinsons sjukdom eller riktade mot specifika verksamheter som hur man kan förbättra vården på akutmottagningen och inom psykiatriska verksamheter. Andra projekt som presenterades hade fokus på hur samverkan mellan olika verksamheter och organisationer kan förbättras. En ytterligare, och väldigt aktuell, aspekt är välbefinnandet hos äldreomsorgens personal, något som Sophie Schön Perssons kommande avhandling handlar om.
– Vanligtvis tittar man på faktorer som gör att man inte trivs på en arbetsplats, men vi har i stället försökt att identifiera faktorer som gör att man mår bra, säger Sophie. Våra resultat så här långt visar att aspekter som förtroende, gemenskap och eget ansvar är viktiga ingredienser.
Sophie blev också framröstad av de cirka 80 deltagarna och vann pris för konferensens bästa poster.
Sophe Schön Persson berättar som sina resultat för intresserade konferensdeltagare.
– Vi strävar efter att involvera forskare från olika ämnen i våra projekt för att öka möjligheten att belysa olika frågor ur flera perspektiv. Det händer också väldigt spännande saker när forskare från helt olika ämnen samarbetar, säger Anna-Karin.
Ett sådant projekt är "Interaktiv musikteknik för hälsa" som är ett samarbete mellan design, musikvetenskap och hälsovetenskap. Konferensdeltagarna hade själva möjlighet att prova de produkter som har utvecklats inom projektet, liksom de olika metoder som forskarna har använt i sina projekt.
Anders-Petter Andersson visar Liselotte Jakobsson hur man kan skapa en multimediaupplevelse med hjälp av datorer som är inbäddade i mjuka föremål.
– Vår intention var att konferensen också skulle vara en mötesplats för samverkan över gränserna. Vi hade korta presentationer som följdes av tid för samtal med våra forskare och mellan deltagarna. Vi ville att konferensen skulle ge ett mervärde genom att också ge tid för reflektion och möjlighet att knyta nya kontakter, fortsätter Anna-Karin.
Under dagen hade deltagarna många förslag för fortsatt forskning, bland annat ett ökar fokus på förebyggande och hälsofrämjande faktorer.
– Vi ser att det finns ett väldigt stort intresse för att satsa på insatser som förhindrar eller fördröjer att ohälsa uppstår och vi kommer under den kommande verksamhetsperioden, som sträcker sig mellan 2016–2020, att exempelvis göra en speciell satsning på att utveckla uppsökande verksamhet till äldre inom de sex kommunerna i nordost.
Konferensen inleddes av en mycket nöjd rektor; Håkan Pihl berättade att den verksamhet som sker inom ramen för Forskningsplattformens verksamhet kommer att vara modell för hur Högskolan kommer att samverka även inom andra ämnen. Även avslutningstalaren, Ulf Kvist som, i sin dåvarande roll som regionöverläkare, var en av initiativtagarna till att forskningsplattformen bildandes 2003, uttryckte sin glädje över hur verksamheten sedan start hade utvecklats och växt.
Mer Forskningsplattformen Hälsa i Samverkan och dess projekt
Kontakt: Anna-Karin Edberg