Gässen i fokus på kunskapsdag
Den 16 november arrangerade Högskolan Kristianstad och Länsstyrelsen i Skåne en kunskapsdag om gäss på Quality Hotel Grand i Kristianstad.
Kunskapsdagen om gäss lockade cirka 70 åhörare till Quality Hotel Grand i Kristianstad.
Åhörarna som utgjordes av bland annat lantbrukare, markägare, jägare och myndighetsföreträdare fick möjlighet att ta del av ett stort antal föreläsningar kring ämnet gäss.
− Under de senaste 15 åren har gässen blivit så pass många att det har uppstått konflikter mellan olika parter i samhället. Syftet med dagen är att vi ska få in nya fakta om ett mycket komplicerat problem, säger Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad.
Eftersom förvaltningen av gäss har varit en svårlöst nöt under så många år sökte högskolan pengar från Naturvårdsverket för tre år sedan som skulle användas till ett gåsförvaltningsprojekt.
− Målet var att vi skulle ta fram ny kunskap och nya hjälpmedel som skulle kunna lösa konflikten. I det projektet har vi dels jobbat vetenskapligt med att sammanställa fakta som inte varit så kända och dels har vi gjort egna studier. En annan viktig del i projektet har varit att skapa mötesplatser för att personer med olika intressen och kunskap ska få träffa varandra och bygga nätverk. Kunskapsdagen på Quality Hotel Grand är ett led i denna strävan, säger Johan Elmberg.
Presenterade nya forskningsrön
Under dagen tog föreläsare bland annat upp nya forskningsrön och om hur gåsförvaltningen har sett ut hittills och vad man förväntar sig av den i framtiden. Anders Hallengren och Hans Cronert från Länsstyrelsen Skåne talade om möjligheter och omöjligheter inom Gåsförvaltning i Nordöstra Skåne.
Anders Hallengren från Länsstyrelsen var en av föreläsarna.
− Jag är ansvarig för två av gåsförvaltningsgrupperna i länet. I stället för att det ska förekomma pajkastning från olika håll har vi bildat diskussionsgrupper där förutom Länsstyrelsen bland annat LRF, jägarna och fågelskådarna ingår. Gässen har blivit ett stort problem och detta är ett sätt att ventilera olika åsikter och försöka komma fram till olika lösningar, säger Anders Hallengren.
För några år sedan inledde Länsstyrelsen ett samarbete med Livsmedelsverket.
− Vi ville helt enkelt slå ett gemensamt slag för gåsköttet, vilket är fantastiskt god och näringsrik mat. Kan vi bara tvätta bort gåsköttets oförtjänt dåliga rykte och få människor att konsumera mer av den varan kommer en stor del av problematiken att få sin lösning, säger Anders Hallengren.
Katarina Johansson, mjölkbonde i Bohuslän, tyckte att kunskapsdagen var ett steg i rätt riktning.
"Negativ inverkan på mjölkproduktionen"
En som länge hade sett fram emot kunskapsdagen var Katarina Johansson som är mjölkbonde i Bohuslän.
− Det känns väldigt bra att man äntligen börjar ta frågan på allvar. Hemma i Bohuslän har den stora mängden gäss negativ påverkan på mjölkproduktionen eftersom de äter upp kornas foder. I dag får jag möjlighet att lyssna på föreläsare och prata med människor som sätter fokus på gässen och det känns som ett steg i rätt riktning, säger hon.
Text och foto: Jerry Carlsson