Kan vi fika oss friska?
Fikarummet kan ofta vara en bra plats för återhämtning via positiv feedback, uppmuntran eller en chans att prata om jobbiga saker.
Återhämtning i arbetet – ett interventionsprojekt bland medarbetare i primärvården. Så heter ett treårigt projekt som börjar under våren för att se hur arbetslivet ska kunna bli hållbart och att anställda ska orka jobba kvar. AFA Försäkring går in med 3,6 miljoner kronor och pengarna ska användas till forskning om återhämtning i primärvården så att personalen bättre orkar med arbetet.
– När anställda slutar försvinner dessutom viktig kompetens, både i form av förtrogenhetskunskaper och erfarenhet som gör att du kan agera snabbt, säger Ingemar Andersson, allmänläkare och biträdande professor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad.
Vad får oss att vilja jobba kvar?
I ett samarbete med Region Skåne gjorde en forskargrupp från HKR en första delstudie under 2013–2014.
– Studien var unik i sitt slag eftersom den fokuserade på de salutogena, det vill säga friskfaktorerna, i stället för riskfaktorerna i arbetsmiljön som ofta är kända, fortsätter Ingemar Andersson.
Interventionsprojektet är brett förankrat och leds av Margareta Troein Töllborn, allmänläkare och professor vid Lunds universitet. Utöver Ingemar Andersson från HKR representeras även Region Skåne av Bodil Heijbel, allmänläkare och doktor i personskadeprevention.
Av de 26 vårdcentraler som deltog i den första delstudien ska nu mellan 6–8 från nordöstra Skåne väljas ut för att vara med i det fortsatta projektet.
– Först ska vi ta reda på vad och hur vi kan utveckla för att få friskare medarbetare; vilken sorts återhämtning prioriterar personalen. Sedan gör vi själva interventionen, alltså ingriper i rutiner eller
Nyckeln till ett hållbart yrkesliv, där medarbetare trivs och stannar kvar på sin arbetsplats, kan alltså mycket väl vara via positiv feedback, uppmuntran eller en chans att prata om jobbiga saker, exempelvis på fikapausen. Slutligen utvärderar vi effekterna, förklarar Ingemar Andersson som också poängterar att det inte bara är inom vården deras resultat kan bli användbara.
Text och foto: Fabian Rimfors