Kandidatexamen i historia håller åter hög kvalitet enligt UKÄ
Historikerna Hans Albin Larsson, Marie-Louise Rodén och Ingemar Ottosson gläds över UKÄ:s besked.
I februari 2014 gav Universitetskanslersämbetet (UKÄ) det samlade omdömet bristande kvalitet för den utbildning som leder till kandidatexamen i historia vid Högskolan Kristianstad. Med andra ord ifrågasattes högskolans tillstånd att utfärda kandidatexamen i ämnet.
En av orsakerna till omdömet var den personalbrist som vid utvärderingstillfället 2012–2013 påverkade historieämnet vid högskolan på grund av pensionsavgångar och andra vakanser.
– Redan 2013 hade vi lyckats finna ämnesbehöriga lärare för att fylla dessa luckor, men resultatet för utvärderingens första år påverkades naturligtvis, förklarar Marie-Louise Rodén, professor i historia och ämnesansvarig vid Högskolan Kristianstad.
Sedan dess har inte bara orsakerna analyserats. En positiv effekt av UKÄ:s granskning var att samtliga kursplaner och examensmål sågs över för att kunna erbjuda en god och kvalificerad utbildning. Högskolan hade till och med den 25 februari i år på sig att komma in med en analys av orsaken till bristerna och redovisa vidtagna åtgärder.
Exempelvis har kritiskt tänkande förstärkts, lärarkompetensen har förstärkts med disputerade historiker och doktorander i historia och ett dialogforum har skapats för att möjliggöra dialog mellan lärare och studenter kring studiepraktiska frågor. Dessa och alla andra åtgärder gör nu att kvalitetskraven uppfylls och UKÄ ger det samlade omdömet hög kvalitet.
– Jag är naturligtvis glad över omdömet men ännu mera nöjd att vi i dag är en större grupp kompetenta lärare som med gott samarbete kan upprätthålla en hög kvalitet i våra utbildningar, berättar Marie-Louise.
Om UKÄ:s utvärdering
Universitetskanslersämbetet, UKÄ, granskar regelbundet kvaliteten på landets alla grundutbildningar. Utvärderingarna tittar på om utbildningarnas examensmål uppnås. Bedömningen görs huvudsakligen utifrån ett slumpmässigt urval av studenternas examensarbeten och en självvärdering från lärosätet. Utbildningarna får något av följande omdömen: mycket hög kvalitet, hög kvalitet eller bristande kvalitet. Vid bristande kvalitet har lärosätet ett år på sig att redovisa de åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med bristerna. Även kandidatexamen i historia vid Linköpings universitet och Malmö högskola fick nu grönt ljus av UKÄ.
Text och foto: Fabian Rimfors