Konferens kopplade samlat grepp mot undernäring
Elisabet Rothenberg presenterade Socialstyrelsens Näring för god vård och omsorg – en vägledning för att förebygga och behandla undernäring.
Dagen inleddes med en presentation av den nya föreskriften av Maria Biörklund Helgesson som är utredare på Socialstyrelsen. Därefter pratade Eva Sundberg, teamchef för Mat & Måltider på Livsmedelsverket, om måltider i äldreomsorgen, vad som har gjorts och vad som behöver göras för att de ska bli bättre. En av högskolans professorer i omvårdnad, Albert Westergren, talade om organisation och kompetensutveckling i arbetet mot undernäring och Elisabet Rothenberg som är en av initiativtagarna till konferensen gav en presentation av Socialstyrelsens Näring för god vård och omsorg – en vägledning för att förebygga och behandla undernäring.
Efter lunch och utställningar av olika företag inom området var det dags för workshopar. En av dessa handlade om en helt ny uppdragsutbildning som Högskolan Kristianstad håller på att ta fram och som ska ge personal och ansvariga kunskap och verktyg för att kunna leva upp till Socialstyrelsens nya föreskrifter.
– Er input är viktig så att den här utbildningen landar bra i praktiken, sade Elisabet Rothenberg, som också är biträdande professor i näringslära vid Högskolan Kristianstad, under en av workshoparna.
Hon beskrev sedan kort hur tankarna kring innehållet i utbildningen går, att det ska finnas två spår, ett för personal i vård och omsorg och ett för chefer och andra i ansvarig position. Gensvaret var överlag positivt. Innehållet hade ingen något att anmärka på, men däremot diskuterades formerna. Ska det vara föreläsningar förlagda till högskolan, eller ska de förläggas till de kommuner som är aktuella? Fungerar det med videoföreläsningar? Hur säkerställer man att det blir tillräckligt med tid för diskussioner och meningsutbyte?
– Vi kommer att lägga in några praktiska pass och då måste vi vara här där vi har tillgång till vårt kök, sade Elisabet. Men i övrigt kan det vara flexibelt. Blir det tillräckligt många deltagare från någon kommun så kan förstås föreläsarna röra på sig. Det här handlar ju främst om Skåne så det är inga långa avstånd. Vi diskuterar en kombination av fysiska träffar och distansstudier via nätet till exempel.
Maria Nyberg Viktoria Olsson och Karin Wendin.
Forskare lyfter fram den sociala komponenten
Elisabet var nöjd med dagen och de synpunkter som deltagarna kommit med. Sannolikt kommer uppdragsutbildningen att komma i gång under senhösten och då bland annat anslås på högskolans hemsida.
Den sociala komponenten vid undernäring har några av Högskolan Kristianstads forskare satt ljuset på. Maria Nyberg och Viktoria Olsson presenterade sin forskning för konferensdeltagarna efter en inledande guidning av Karin Wendin, professor i mat och måltidskunskap. Karin beskrev bland annat högskolans forskningsmiljö för mat och måltid, MEAL – Food and meal for everyday life, där de två stora områdena är mat för barn och mat för äldre.
– Mat för många, eller den offentliga måltiden, är viktig för högskolan, poängterade hon.
När kroppen sviktar, kanske genom motoriska svårigheter som darrningar, skakningar eller svaghet i händerna, blir det väldigt tydligt hur normativ måltiden är i en kulturell kontext. En del av personerna som ingått i den studie som Maria Nyberg och Viktoria Olsson utfört, vittnade om ett mer eller mindre självvalt socialt utanförskap.
– Det blir jobbigt att äta inför andra och därför drar man sig undan socialt, sammanfattade Maria. Man tillägnar sig också vissa strategier. Till exempel äter man mindre portioner, vilket är en fara ur näringssynpunkt.
– Vi ville studera hur man kan skapa förutsättningar för ett hälsosamt och oberoende förhållande till mat och näring, sade Viktoria. Det betyder mycket att kunna äta självständigt och därför har vi också arbetat med äthjälpmedel, recept och måltidsdesign. Mat som man kan äta direkt med fingrarna till exempel, som inte skvätter så mycket och som är enkel att dela.
Just nu sammanställer de båda forskarna sina resultat och de kommer att publiceras inom kort i flera olika publikationer.
Deltagare från när och fjärran
Deltagarna på konferensen kom från olika delar av landet och från delar av den sektor som handlar om vård och omsorg av sjuka och äldre i kommuner och landsting. En av deltagarna var Marie Öhrvik, servicecontroller på SUS inom Region Skåne.
– Jag arbetar framför allt med avtal och upphandlingar och jag tycker att konferensen har gett mycket. Det handlar inte bara om kalorier och näringsinnehåll när vi ska göra upphandlingar till exempel. Det finns många andra delar som spelar in och vi måste lära oss att specificera dem för att kunna göra bra upphandlingar som gör att våra sjuka och äldre får bra mat och en god måltidssituation.
Dagen avslutades med en inspirationsföreläsning av arkitekten Lillemor Husberg, som bland annat ritat äldreboendet Vigs Ängar i Köpingebro, där hon i dag också är verksamhetsledare. Vigs Ängar går på tvärs mot de beräkningar som säger att 60 procent av de boende på särskilt boende lider av undernäring.
– Undernäring har vi i princip inte. Vi väger varje vecka och har lite problem, men det är i så fall lite övervikt. Det lustfyllda har stor betydelse för aptiten, menade hon. Jag är övertygad om att mat och arkitektur är framtidens medicin!
På konferensen finns även följande utställare: Bestic, Findus, Fresenius Kabi AB, Nestlé Health Science, Nutricia och Studentlitteratur.