Matnyttig internationell antologi
I den nyligen utgivna antologin "Interdisciplinary perspectives on local and regional food in the South Baltic Region" lyfts södra Östersjöregionens småskaliga matproduktion, dess historia, nutida roll samt framtida behov fram på ett sakligt och matnyttigt sätt.
En av antologins redaktörer är Bitte Müller Hansen programansvarig vid Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
– I antologin får läsaren möta en mängd olika lokala och regionala livsmedelsproducenter och lära sig om deras drivkrafter samtidigt som det bjuds på ny kunskap om hur småskalig livsmedelsproduktion kan utvecklas och bli än mer livskraftig i framtiden, säger en av antologins redaktörer, Bitte Müller-Hansen som dessutom är programansvarig för Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.
Bakgrunden till antologin är ett fyraårigt internationell EU-projekt benämnt REGFOOD där det övergripande syftet har varit att öka lokala och regionala livsmedelsproducenter kompetens och konkurrenskraft i det moderna samhället i länderna kring södra Östersjön.
Bitte Müller Hansen berättar bland annat att en slutsats som kommit ur projektet är att det finns lika många olika sätt att se på småskalig livsmedelsproduktion och närodlat som det finns konsumenter i regionen.
Det krävs mer förståelse för småskalig livsmedelsproduktion
En annan viktig lärdom som kommit ur studierna är att det bland de småskaliga livsmedelsproducenterna finns ett stort behov av fungerande nätverk, men också ett framtida samhälle som har förståelse för den småskaliga livsmedelsproduktionens förutsättningar och behov. Detta sistnämnda är något som Bitte Müller-Hansen är övertygad om att studierna som gjorts och inte minst antologin som sådan kommer att bidra till utvecklingen av.
– Bara genom att vi med den här antologin har samlat små essäer som belyser fenomenet småskalig livsmedelsproduktion hoppas och tror vi att vårt arbete kan ge frukt i framtiden. Vår förhoppning är ju att antologin ska bli en viktig del i flera utbildningar vid sidan om det specifika ämnet. Ett trevligt sätt för exempelvis blivande ekonomer att få en ökad förståelse om branschens förutsättningar och behov, berättar Bitte Müller Hansen.
Antologin "Interdisciplinary perspectives on local and regional food in the South Baltic Region" ges ut av Kristianstad University Press. I boken möter läsaren sammanfattande resultat från studier gjorda av forskare på olika nivåer i Danmark, Litauen, Sverige och Tyskland.
Text och foto: Johan Lenell