Minister bevittnade historisk avsiktsförklaring
I dag besökte Helene Hellmark Knutsson Högskolan Kristianstad. Samtidigt blev ministern för högre utbildning och forskning vittne till en historisk avsiktsförklaring mellan högskolan och Kristianstads kommun.
– Många lärare ska rekryteras de kommande åren, så vi behöver hålla hög kvalitet på lärarutbildningen samtidigt som vi bygger ut den. Högskolan Kristianstad har ett högt söktryck och det är positivt. Det visar att man håller en väldigt hög kvalitet i utbildningen, säger Helene Hellmark Knutsson, regeringens minister för högre utbildning och forskning.
Ministern är ute på ett slags Eriksgata genom Sverige och har kommit till Kristianstad för att lära känna vårt lärosäte bättre. Besöket började i konferenssalen i hus fyra där rektor Håkan Pihl berättade om Högskolan Kristianstads vision, viljeinriktningar och VFU*, och mycket annat. Men dagens stora begivenhet, förutom ministern, var den avsiktsförklaring som låg beredd på ett bord och väntade på att undertecknas.
Kristianstads Kommun behöver utvidga sin skolkapacitet för att möta växande elevtillströmningar och har därför diskuterat behovet av en ny skola – Lingenässkolan – för årskurs F till 6. Denna skola skulle i så fall ligga nära högskolan geografiskt, vilket erbjuder intressanta möjligheter för långsiktiga samarbeten.
Laboratorieskola
Den avsiktsförklaring som signerades av högskolans Håkan Pihl, och kommunens Heléne Fritzon och Anders Tell, handlar om att göra den nya Lingenässkolan till en så kallad "laboratory school", en internationellt förekommande skolbildning där skola förläggs i nära anknytning till ett universitet.
– Detta är ett jättepositivt exempel på hur man stärker samarbetet mellan högskola och skola just för att klara de utmaningar vi har i skolan, både för att skapa ett attraktivt läraryrke och för att möta alla kommande elever, inte minst de nyanlända eleverna, säger Helene Hellmark Knutsson.
Avsiktsförklaringen ska ge Högskolan Kristianstad en unik möjlighet att stärka forskningen knuten till lärarutbildningen, speciellt forskning som är klassrumsnära och som rör utveckling och utvärdering av undervisningsmetoder relaterat till de utmaningar skolan står inför.
– Det handlar till exempel om att ge stöd till utlandsfödda elever, att vända negativa attityder till studier, att väcka intresse för ämnen som naturvetenskap och matematik och att utveckla digitala hjälpmedel, säger rektor Håkan Pihl.
Föda nya forskningsprojekt
Enligt avsiktsförklaringen ska den pedagogiska verksamheten i den framtida Lingenässkolan kunna bidra med uppslag och idéer till nya forskningsprojekt, och nya projekt ska kunna genomföras och utvärderas i samarbete mellan högskolans forskare och Lingenässkolans skolledare och pedagoger.
– Det är så det ska fungera i vardagen, och det är det som är så spännande, säger kommunstyrelsens ordförande Heléne Fritzon.
– Med den här skolan som en "laboratory school" så hoppas vi att de andra skolorna i kommunen ska dra nytta av de lärdomar vi får genom det här samarbetet, säger Anders Tell, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Att bygga utbildning nära forskning och profession är något som gjorts på exempelvis universitetssjukhus men aldrig inom skolvärden i Sverige. Nu är tanken att det ska bildas en forskningsplattform på högskolan kring stora utbildningsområden i samband med att den nya Lingenässkolan kommer till stånd.
– Våra forskare kommer ju att göra studier i skolan. Man pratar internationellt om laboratorieskolor där forskare kan studera skolan genom integrerad och klassrumsnära forskning. Då hittar vi effektiva sätt att lära och får ökad förståelse för hur det är i själva klassrummet, säger Håkan Pihl.
– Utbyte med andra laboratorieskolor i världen är berikande och skapar nya nätverk och möjligheter för kommunens lärare och högskolans lärarstudenter. Det utvecklar klassrumsundervisningen, avslutar Anders Tell.
* VFU står för verksamhetsförlagd utbildning.
Mer om Lärarutbildningen
Text: Fabian Rimfors
Foto: Emelie Johnsson