Oscar ger dig nycklarna till att lyckas med social mobilisering
Vill du vitalisera samhällsarbetet men vet inte riktigt hur? Vare sig du jobbar med folkhälsoarbete, socialt arbete eller är aktiv i en förening så kan Oscar Anderssons och Pelle Amberntssons nya bok Social mobilisering ge dig nycklarna till hur du lyckas med dina projekt och sociala aktioner.
Oscar Andersson har följt sex projekt som belyser de mobiliseringar som finns i samhället i dag.
Hur ska du göra för att mobilisera dig? I dag släpps boken Social mobilisering: Lärdomar från fyra svenska städer, där följeforskaren Oscar Andersson presenterar tre års forskning på hur samhällsarbetet kan vitaliseras, både inom civilsamhället och inom den offentliga sektorn. Oscar är lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad och har följt sex projekt som belyser de mobiliseringar som finns i samhället i dag.
– Boken tar upp praktiskt empowerment-arbete* med exempel från behövande grupper i Göteborg, Linköping, Malmö och Stockholm, säger Oscar.
Lyckade projekt företräder sig själva
Initiativet till studien kom från att Sveriges Stadsmissioner ville utvärdera 80 sociala mobiliseringsprojekt, vilket kokades ner till sex kvalitativa följeforskningsstudier där Oscar kunnat vara med och påverka arbetets utformning under projektens gång.
– Jag kallar det "lärande exempel" när olika intressen ska jämkas samman, och man kan säga att de mobiliseringar som lyckas bäst är de där gruppen eller organisationen företräder sig själv, men det kan också ha krävts att ett frö först planterats av en projektledare. Det kan vara så grundläggande saker som att skapa sociala nätverk, förklarar Oscar.
Mobiliseringens tre huvudfaser
Hur går man då till väga för att göra en aktion? Oscar delar upp social mobilisering i tre huvudfaser: igångsättning, organisering och mobilisering.
- Igångsättningen börjar med att rekrytera personer med samma behov, att "hitta gruppen", och att bygga upp ett förtroende. Här är det viktigt att gruppen själv definierar sitt problem och analyserar orsakerna, menar Oscar.
- Därefter är det dags att organisera sig, skapa organisationsmönster och skaffa resurser, vilket kan vara allt från lokaler till pengar eller utrustning. Här är det sociala nätverket viktigt, vilket en projektledare kan vara en förbindelselänk till.
- Slutligen mynnar det ut i själva mobiliseringen, den opinionsbildande aktionen som ska förändra livssituationen för målgruppen.
– I Malmö togs till exempel initiativet till Asylstafetten av en asylsökande, då asylsökande och solidariserande aktivister under 34 dagar sommaren 2013 marscherade från Malmö till Stockholm tillsammans med stora delar av det svenska civilsamhället i ryggen. Följeforskningen kommer här fram till betydelsen av den informelle ledaren i målgruppen för att kunna förverkliga social mobilisering underifrån, berättar Oscar.
– Ett annat exempel är Kvinnosim-nätverket i Linköping, där det redan fanns en begynnelse till egenorganisering som projektledaren kunde gå in och stödja. Projektledarens roll blev att samordna möten och fungera som en brygga till andra organisationer, fortsätter Oscar.
– Svenska arbetarrörelsen och kvinnorörelsen är stora traditionella sociala mobiliseringar. Flera av de mobiliseringar vi kan läsa om i boken är småskaliga, men dessa mindre projekt är möjligen en del av en större social rörelse, som Europas situation med flyktingar till exempel, och då kan boken hjälpa oss att förstå hur ideella organisationer som Sveriges Stadsmissioner tar emot och bistår flyktingar, säger Oscar Andersson.
Oscar Andersson på boksläppet och konferensen om social mobilisering.
En bok med sällskap
Boken får sällskap av en folder som ska fungera som en kortare metodmanual med anvisningar om hur du ska gå till väga för att lyckas med en social mobilisering.
– Man funderar alltid på hur man ska summera ett forskningsprojekt när det väl är klart. En förläggare nappade och det är skönt att få en bok att presentera projektet i. Och tillsammans med foldern finns det nu mycket bra material som visar på vad social mobilisering innebär och hur man genomför aktioner i praktiken, berättar Oscar.
Efter ett stort projekt uppstår ofta frågan: vad händer härnäst? Men på den punkten verkar Oscar Andersson redan vara klar över vad det blir.
– Mycket talar för att mitt nästa projekt kommer att handla om vår moral vid denna typ av insatser och sociala mobiliseringar. Det är inte omöjligt att titeln blir "Vårt humanitära förnuft", för att citera den franske socialantropologen Didier Fassin.
* Empowerment handlar om att stärka och mobilisera socialt utsatta gruppers egna resurser för att förändra livssituationen.
Boken Social mobilisering: Lärdomar från fyra svenska städer, släpps i samband med konferensen Vi gör social mobilisering – Heldag om verktyg, hinder och strategier på Malmö högskola.
Text: Fabian Rimfors