Pionjärer redo för medicinsk vård
Torsdagen den 4 juni var historisk på Högskolan Kristianstad. För första omgången fick specialistsjuksköterskor i medicinsk vård sina examensbevis vid lärosätet. Dessa pionjärer är hett efterlängtade på arbetsmarknaden och förutom nya karriärmöjligheter lyfts de fram som en nyckel för effektivare vård.
Studenterna på Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning medicinsk vård.
– Ni är som en helt färsk aktie. Varje gång ni sätter er kompetens i bruk stiger ert värde. Om några år är ni kanske värda tusen gånger mer, säger Angelika Looft, innan hon tillsammans med sin kollega Lisa Davidsson, båda HR-strateger på Region Skåne, delar ut varsin röd ros till de 16 specialistsjuksköterskor som nyss fått sina examensbevis.
– Jag vill inte bara säga grattis. Jag är även tacksam över att ni har varit pionjärer ... för att ni gått före med macheten och banat väg, precis som ett föredömligt storasyskon. Som nationalekonom vill jag dessutom påpeka att ni är oerhört värdefulla för hela regionen, säger Stefan Hellmer, sektionschef och biträdande professor i nationalekonomi vid Högskolan Kristianstad.
Fem studenter från Högskolan Kristianstad och elva från Malmö högskola är nu klara med två års studier på Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning medicinsk vård. Programmet är en gemensam satsning av de båda högskolorna tillsammans med Region Skåne och utbildningen är utformad så att den ska fungera i praktiken och kunna möta behovet av allt mer specialiserad vård.
– Under fortbildningen har studenterna jobbat kvar på sina arbetsplatser på halvtid och läst på 50 procent, vilket är lättare att undvara för vården men även lättare för många av de sjuksköterskor som kommit en bit i livet och har familj, säger Liselotte Jakobsson, universitetslektor i omvårdnad på Högskolan Kristianstad och som varit med att utforma programmet.
Därför satsas det stort på utbildningen
Bakgrunden till den gemensamma satsningen är samma som Socialstyrelsen och Vårdförbundet tidigare slagit larm om; att specialistsjuksköterskorna blir allt färre och allt äldre, och att bristen på dem är mycket stor inom vården. Men bristen på även vanliga sjuksköterskor har gjort det svårt att rekrytera till utbildningarna eftersom sjuksköterskorna samtidigt behövs inom vården. Därför har utbildningen skräddarsytts.
Ann-Sofie Svensson var en av de 16 studenter som nu fick sitt examensbevis.
– Utbildningen har verkligen lyssnat på oss studenter och vi har fått vara med att påverka, berättar Ann-Sofie Svensson som jobbat inom vården sedan hon var 17 år och som nu examinerats tillsammans med 15 andra.
– En fördel med upplägget att plugga och jobba samtidigt är att det jag nyss lärt mig på utbildningen får jag nytta av dagen efter på jobbet, fortsätter Ann-Sofie.
Ännu fler möjligheter till finansierad utbildning
Ann-Sofie satt i lönesamtal med sin förra chef när hon fick reda på att det finns en studiepeng från Region Skåne för att fortbilda sig till specialistsjuksköterska.
– När jag nu kommer tillbaka till min arbetsplats i ny position hoppas jag kunna börja med mottagningsbesök, delegera och få ett större ansvar. Det underlättar för vår redan tungt belastade personal och resulterar i en snabbare och effektivare vård för patienterna, förklarar Ann-Sofie.
Upplägget för utbildningen har varit ett stort steg i rätt riktning, men fler initiativ för att underlätta för vården och dess personal är på väg.
– Till höstterminen kommer vi dessutom att av 60 utbildningsanställningar öronmärka 16 stycken för just specialistsjuksköterskeutbildning i medicin. Skillnaden mot den redan befintliga möjligheten med dagens studiepeng, som kommer att finnas kvar, är att du får bibehållen lön och att sjukhusets avdelning kommer att kompenseras med hela lönebeloppet av Koncernkontoret så att en annan sjuksköterska kan bemanna den platsen, berättar Angelika Looft med glädje i rösten.
– Ni har blivit kallade allt från vuxenstudenter till aktier. Men nu är ni faktiskt magistrar, med stora namnskyltar. Tack så mycket för att ni valde oss och denna utbildning! avslutar Stefan Hellmer.
Mer om Specialistsjuksköterskeprogrammet, inriktning medicinsk vård
Text: Fabian Rimfors
Foto: Emelie Johnsson