Professor från Storbritannien ger oss nycklarna
I 16 år har hon besökt Högskolan Kristianstad med jämna mellanrum. Pam Denicolo från University of Surrey är professor emeritus och legitimerad psykolog, med passion att stödja och utveckla doktorander.
Pam Denicolo under första workshopen, om hur du översätter dina kunskaper kulturellt.
Pam Denicolo har samarbetat med forskare och hjälpt doktorander vid högskolan ända sedan 1999. I dagarna är hon här för att hålla i två interaktiva workshopar: Translating skills into different cultures: work and national och Writing for publications.
– Att delta i ett seminarium eller workshop som Pam håller i brukar vara en kreativ och konstruktiv upplevelse. Som deltagare får du ny kunskap och energi, och en tankeställare inför ditt framtida arbete, säger Marie-Louise Österlind, ansvarig för programområdet Arbetsliv: organisation, personal, ledarskap och den som bjudit hit Pam.
– Jag brukar ha mina "wicked ways", mina oortodoxa metoder. Det ska vara stimulerande och spännande. Jag vill ju uppmuntra studenter och doktorander att sprida sina studier och sitt arbete, förklarar Pam Denicolo.
Att i praktiken överföra kunskaper som förvärvats vid högre utbildning till en arbetsmiljö är ofta lättare sagt än gjort. Vardagliga sociala färdigheter kan ifrågasättas i olika arbetskulturer. Att bli framgångsrik i sitt yrke i ett mångkulturellt samhälle kräver inte bara kunskap utan även en känsla för "hur saker och ting görs här", menar Pam.
Vad är acceptabelt och vad är oförskämt? I den första workshopen utforskar Pam olika kulturella tolkningar tillsammans med deltagarna. Genom övningar antar de utmaningar som uppstår när yrkesskickligheten ska anpassas till olika arbetsmiljöer.
– Deltagarna här i Kristianstad är alltid fulla av ungdomlig framåtanda. Jag känner ett drag av framtiden. Vi ser alla på saker från lite olika håll. Är du medveten om det och kan förstå hur andra ser på saken har du vunnit mycket, berättar Pam Denicolo.
"Vad är ett typiskt svenskt beteende?" frågar Pam plötsligt under workshopen. En student räcker upp handen och svarar att i Sverige sätter vi oss exempelvis på bussar enligt ett ganska utpräglat mönster, jämt fördelade för att inte sitta "för nära" någon. Ett kulturellt beteende som kanske inte är lika vanligt på andra håll i världen tycker studenten. Sedan fortsätter diskussionen om hur vi kan tolka och uppfatta saker olika och hur vi kan överbrygga problemen.
Konsten att skriva så att du blir publicerad
Den andra workshopen, Writing for publications, är förlagd på Bäckaskogs slott. Utöver Marie-Louise och Pam är också Giuseppe Grossi, professor i företagsekonomi och ledare för forskningsmiljön GRIP, med och organiserar. Målet är att deltagarna under tre dagar ska arbeta med att öka sina möjligheter att få forskningsresultat publicerade i vetenskapliga tidskrifter.
– Hur försäkrar du att forskarnas och doktorandernas idéer når ut till allmänheten, inte bara lokalt utan över hela världen? Vilka kriterier behöver du uppfylla för att bli publicerad? frågar Pam retoriskt.
– Mycket handlar i dag om "How to make an impact", hur du skapar ett genomslag och sprider din forskning. Det handlar inte bara om att undvika ett akademiskt språk och berätta vad du gör. "Public engagement" handlar om att förklara så att budskapet blir förstått och fler blir intresserade, vilket är extra viktigt när det rör sig om externt finansierad forskning, förklarar Pam Denicolo.
Stödjande grupper som hjälper varandra genom feedback har visat sig vara ett fungerande koncept för att uppmuntra att skriva. "Commitment to colleagues" som kallar Pam det; att engagera sig i sina kollegor ökar effektiviteten, då man delar resurser och kan mötas över vetenskapsgrenarna.
– Men det handlar också om "Employer engagement", hur du ska få arbetsgivarna att bli intresserade och engagera sig. Vi måste förbereda forskare på hur de ska motivera externa finansiärer, betonar Pam.
Planeringen för nästa besök är redan i full gång. Denna innefattar flera workshopar, bland annat om handledning och examination av examensarbeten och hur man skriver ansökningar om forskningsanslag.
– Vi är mycket glada över att Pam vill komma till högskolan, avslutar Marie-Louise Österlind.
Mer om programområdet Arbetsliv: Organisation, personal och ledarskap
Mer om forskningsmiljön GRIP
Text och foto: Fabian Rimfors