Professor om aktuella utbrottet och förorenade vattnet
Många har insjuknat och det kommunala dricksvattnet i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd misstänks vara orsaken. Just nu pågår en intensiv jakt efter svar på varför dricksvattnet skulle vara smittat. Högskolans egen expert på området informerar om vad vi bör tänka på.
Minst 300 personer har insjuknat och orsaken misstänks vara förorenat vatten. Det rapporteras om magsjukesymptom som kräkningar, diarré och i vissa fall feber. Därför uppmanar Kristianstad kommun alla i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd att koka det kommunala dricksvattnet. De vattenprover Kristianstads kommun har tagit väntas vara analyserade runt kl 20 i kväll.
– När det gäller förorenat vatten i sådana här fall handlar det oftast om att avloppsvatten läckt in i dricksvattensystemet. Exakta orsaken kan ta flera veckor att få reda på, men i kväll får vi i varje fall troligen reda på om det rör sig om en läcka eller ej, Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.
I Sverige är det ovanligt att kommuner uppmanar invånarna att koka kranvattnet, men det i Åhus och Östersund hände det för några år sedan. I första fallet var det avhärdningssalt som spred colibakterier och i det andra parasiten cryptosporidium. Den senare tror inte Ann-Sofi att det handlar om i det nuvarande fallet.
– Det kan vara ett tarmvirus, typ vinterkräkvirus, eller bakterier. Symptomen tyder i varje fall inte riktigt på cryptosporidium, förklarar Ann-Sofi.
Att personer på äldreboende och fritids är bland det först drabbade anser inte heller Ann-Sofi vara så konstigt, då dessa kategorier tillhör de mer mottagliga.
Koka vattnet
– Du bör koka vattnet i minst fem minuter för att vara på säkra sidan. Ska du använda vattnet till något annat än just mat och dryck behöver du inte vara orolig alls. Att diska i vattnet ska inte vara någon fara så länge disken får torka. Och gravida behöver inte heller oroa sig mer än vi andra. Det är ingen smitta som går över till foster. För den som är i slutet av graviditeten kan ju så klart kraftiga kräkningar och diarré sätta i gång förlossningen, berättar Ann-Sofi Rehnstam-Holm.
Obs! Varken Ann-Sofi Rehnstam-Holm eller Högskolan Kristianstad är inblandande i analysen av vattnet i fråga.
P4 Kristianstad, Sveriges Radio: Så här stora magsjukeutbrott är ovanliga i Sverige
Text: Fabian Rimfors