Projekt räknar fåglar på portugisisk udde
Med rätt vindar räknas havssulorna i tiotusentals. Här finns labbar av alla fyra arter, liksom liror, tärnmåsar och stormsvalor, för att nämna några. Följ med till Portugal och högskolans senaste fågelforskning, mitt bland höga vågor och friska vindar.
Cabo Carvoeiro läge är utomordentligt bra för att räkna flyttfåglar. Foto: Johan Elmberg
Gigantiska vågor och friska vindar har gjort kusten känd bland surfare över hela världen, men det unika området har även visat sig vara ett paradis för de som riktar blickarna upp i luften. Den 15 augusti startade räkningen som ska hålla på i tre månader, och alltså vara klar om drygt en vecka. Platsen är Cabo Carvoeiro, längst ut på en västlig udde i Peniche mitt i Portugal. Längre ut i den stora Atlanten än så här kommer man inte på det europeiska fastlandet. Läget är alltså perfekt att studera fåglar under deras färd längs iberiska halvöns kust på väg mot Afrika. Havsfåglarna är mer eller mindre tvungna att runda udden och blir därför lätta att observera och räkna.
– Jag och fågelskådaren Erik Hirschfeld har tagit initiativet till att hjälpa portugiserna att bygga upp en övervakning av de havsfåglar som flyttar genom deras vatten, säger Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad, som är på plats både som vetenskaplig rådgivare och för att räkna fåglar.
Liror, och även deras större släktingar albatrosser, har visat tydliga tecken på att nedskräpning och överfiske av haven är ett stort problem. Syftet med fågelräkningsprojektet är att få i gång en kunskapsinsamling och beståndsövervakning av dessa fågelgrupper som har stora problem i det globala perspektivet. Faktaunderlaget som fågelräknarna i Peniche lägger grunden till ska hjälpa havsfåglarna att leva vidare i goda bestånd.
– Ta den baleariska liran till exempel. Det finns bara 2 300 häckande par kvar. Alla dessa fåglar passerar vårt räkningsställe både vår och höst, så vi har en unik möjlighet att ta fram kunskap om denna globalt hotade art, påpekar Johan.
Balearisk lira (Puffinus mauretanicus) är en medelstor lira inom familjen stormfåglar. Foto: Pedro Nicolau
Även om detta är en av de bästa platserna i Europa att studera havsfåglar så är förhållandevis lite känt om de faktiska antalen.
– De här fåglarna tillbringar sina liv till havs och är annars svåra att komma in på livet. Men vi kommer att få reda på vilka veckor och månader de olika havsfågelarterna lämnar Europa. Kan vi hitta finansiering att fortsätta kommande år kommer vi också att kunna säga en del om hur deras bestånd förändras, förklarar Johan.
Hos en del arter, som exempelvis havssulan, kan Johan och hans kollegor även avgöra hur gamla fåglarna är. Genom att räkna andelen årsungar kan de mäta hur årets häckning gått för dem, trots att de är långt ifrån fågelbergen där de häckar.
Svarthuvad mås (Ichthyaetus melanocephalus) är en art inom familjen måsfåglar. Foto: Erik Hirschfeld
Känna igen fåglar på kilometeravstånd
Det var egentligen lite av en slump som portugisiska Peniche blev de båda svenskarnas favoritskådarplats. En ung fågelintresserad Erik Hirschfeld kom till udden på sin smekmånad för över 20 år sedan och insåg direkt hur lämplig platsen var för fågelskådning. En plats som nu alltså kan bli avgörande för vissa fågelarters framtid.
– I Portugal finns bara en handfull ornitologer med de mycket speciella kunskaper som krävs för detta projekt. Det handlar om att känna igen fåglar på kilometer-håll, vilket tar många år att lära sig.
– Erik och jag har vana av att organisera projekt, och ser till volontärer kommer till Peniche för att hjälpa till med räkningarna. Vi ordnar också sponsorer och redovisar resultaten i rapporter, berättar Johan Elmberg.
Text: Fabian Rimfors
Foto: Erik Hirschfeld, Pedro Nicolau och Johan Elmberg
Projektet har tagit hjälp av frivilliga fågelskådare. Foto: Erik Hirschfeld.