Rövarbandet som fängslade folket
Tre kriminella killar från Långholmen slår igenom över en natt och skriver svensk musikhistoria. Tio månader senare dör sångaren och bandet splittras, veckan efter de nått Svensktoppen. Nyligen blev Jailbird Singers historia SVT-dokumentär och nu blir de också bok.
Jailbird Singers: Masen, Korpen och Tony. Foto: Lennart Gullberg, Sydsvenskan Bild
Det var en fängelsepräst som upptäckte "Korpen", "Masen" och Tony 1964. Han övertalade dem att börja i fängelsekören och kort därefter bildade de tre kåkfararna Jailbird Singers. Det dröjde inte länge innan ryktet om rövarbandet nådde skivbolaget Metronome, som efter ett besök på Långholmen erbjöd fängelsefåglarna skivkontrakt på stående fot.
Den numera mytomspunna trion slog igenom med balladen "Där björkarna susa" men fick även texter av Cornelis Vreeswijk vilka blev klassiker som "Mördar-Anders" och "Rulla på, rulla på".
Efter frisläppandet inledde gruppen en folkparksturné men fick avbryta ganska snabbt på grund av sångaren Tonys sviktande hälsa. Han hade drabbats av cancer och vintern 1965, efter enbart fem konserter, dog Tony.
Veckan innan Tonys tragiska död gick "Där björkarna susa" upp på Svensktoppen, där den stannade i 21 veckor och vann hundratusentals hjärtan. Under tiden återföll "Korpen" och "Masen" i kriminalitet, och sagan om Jailbird Singers var all.
Första boken om Jailbird Singers
Gudmund Jannisa är universitetslektor i sociologi vid Högskolan Kristianstad. Han fastnade för bandet för några år sedan efter att ha snubblat över deras LP på en loppis. Den väckte vaga minnen till liv från det tidiga 60-talet och snart var han "hooked". Gudmund insåg hur unikt deras låtmaterial var, med en blandning av "tjyvballader och barnatro", som också var namnet på vinylskivan.
– Jag har kopplat bandets historia till den brytningstid Sverige befann sig i. Vi gick från Snoddas till Jimi Hendrix på några få år och Jailbird Singers var en spännande och lite "farlig" mix av det gamla och det nya, berättar Gudmund.
Gudmund Jannisa fastnade för Jailbird Singers efter att ha hittat deras LP på loppis.
Eftersom Thore "Masen" Eliasson fortfarande i hög grad är i livet – och sedan många år är en laglydig medborgare – tyckte sociologen Gudmund att det var ett gyllene tillfälle att koppla ihop individens historia med samhällsutvecklingen i övrigt. Resultatet blev, med benäget bistånd från "Masen", boken Jailbird Singers och det andra 60-talet, utgiven på Kristianstad University Press.
– Boken skildrar de politiska, kulturella och sociala strömningar som påverkade människor i Sverige och omvärlden under det som jag kallar "det andra 60-talet", strax innan band som Beatles och Rolling Stones förändrade populärkulturen. Samtidigt beskriver jag ett säreget bands korta och tragiska historia, förklarar Gudmund.
De förlag som Gudmund var i kontakt med var inte intresserade av att ge ut en bok om ett gammalt band de inte kände till. Men tack vare positivt bemötande från Gudmunds närmaste chef på Högskolan Kristianstad ges nu boken ut på Kristianstad University Press.
– Det är kul, men samtidigt lite synd eftersom den begränsade upplagan på 150 exemplar inte på långa vägar räcker till alla de tusentals fans som finns runt om i Sverige. Speciellt nu sedan SVT:s K Special nyligen visade en dokumentär om Jailbird Singers, påpekar Gudmund.
"Där björkarna susa" låg på Svensktoppen i 21 veckor 1965, ända tills programmet tog semesteruppehåll. När sommaren var slut och programmet tillbaka i etern var låten portplockad från topplistan. Efter den sommaren tog ett nytt Sverige över och Jailbird Singers försvann i glappet mellan det gamla och det nya.
Titel: Jailbird Singers och det andra 60-talet
Författare: Gudmund Jannisa
ISBN: 978-91-981338-2-0
Antal sidor: 96 s.
Text och foto: Fabian Rimfors