Tandlossningsvaccinets fader slutar – men ändå inte
Varje ny besvarad fråga skapar fler nya frågor, säger Rutger Persson
Den siste juni slutade Rutger Persson som vicerektor för forskning vid Högskolan Kristianstad och den siste oktober slutar han också som gästprofessor i oral hälsa. Men att vid 72 års ålder luta sig tillbaka och gå i pension är inget som är aktuellt för Rutger. Det är inte på det sättet tillfälligheter blir möjligheter.
Den röda tråden genom Rutgers akademiska karriär är inflammation och förståelsen om samband mellan skada och hur immunsystemet hanterar detta. Efter oktober kommer Rutger att fortsätta forska på detta vid högskolan. Han kommer att ha en halvtidsanställning från forskningsanslag tillsammans med professorskollegan Stefan Renvert.
– När jag för flera år sedan blev tillfrågad av Stefan gällde det att bedriva forskning. Med tiden kom nya uppdrag vid högskolan och forskningstiden reducerades till 50 procent. Nu återgår vi till den ursprungliga modellen. Stefan Renvert och jag har ett omfattande samarbete inom forskning. Vi har material och data som behöver bearbetas och publiceras, säger Rutger.
Passionen för parodontit
Men det är inte bara vid Högskolan Kristianstad Rutger fortsätter. Han har sin professur kvar på Department of Periodontics och Department of Oral Medicine vid University of Washington i Seattle på amerikanska västkusten. Han har varit där sedan 1985 men påpekar att han inte lyfter någon lön därifrån sedan 2004. Hans drygt 200 publikationer har alltså förutom Högskolan Kristianstad även University of Washington som "hemort".
Varför det blev just tandlossning, parodontit, som upptagit så mycket av Rutgers liv menar han är för att tandlossningssjukdomar utgör en fantastisk modell för studier.
– Samtidigt har det varit en möjlighet att utöva ett yrke som kräver teknisk, klinisk och framför allt kirurgisk skicklighet. Och närkontakten med patienten är fascinerande eftersom det så påtagligt gäller att försöka ändra på vanemönster, inklusive hygien, förebyggande åtgärder och nutrition, utvecklar Rutger.
– Mitt intresse för parodontit, kardiologi, endokrinologi och geriatrik är fortfarande stort. Varje ny besvarad fråga skapar fler nya frågor och jag lär aldrig "knyta ihop säcken" och känna mig färdig, berättar Rutger.
En tid av förändring på högskolan
När vicerektorsposten för forskning skapades för två år sedan var uppdraget bland annat att öka externfinansieringen av högskolans forskning. Huruvida det målet är uppfyllt eller ej anser Rutger är för tidigt att svara på i dagsläget.
– Vad jag vet är att forskare vid högskolan under "min tid" har sökt betydligt mer forskningsanslag än tidigare. Men om man lyckas få dessa forskningsmedel beviljade är ännu inte helt klart. Det ser ganska ljust ut i varje fall, säger Rutger.
Det nya forskningslaboratoriet på Krinova Science Park som skapats i samarbete med Kristianstad kommun ser Rutger som kanske den viktigaste insatsen för att forskare vid Högskolan Kristianstad ska få de förutsättningar som krävs för att få större forskningsanslag.
– Infrastrukturen för forskning anser jag har varit kraftigt eftersatt vid högskolan tidigare, särskilt inom områden som har förutsättningar för nationella konkurrensutsatta områden för forskning, som naturvetenskap, teknologi och medicin. Processen för att etablera laboratoriet är i viss mån en liten besvikelse eftersom jag hoppats att det skulle gå fortare att vinna acceptans inom högskolan, menar Rutger.
Bortsett från detta och forskningens budgetunderskott är han dock både nöjd och tacksam över den utveckling och det nya fokus på forskning som skett på högskolan de senaste två åren.
– Jag vill speciellt framhäva det stöd och den kompetens som jag har fått ta del av genom Brita Larsson i hennes funktion som forskningssekreterare. Vi har trots allt uppnått mycket under en kort tid och nu har vi ju kommit fram till en princip för att hantera budgetunderskottet för forskning, säger Rutger.
Från sydvästra Skåne till amerikanska västkusten
Rutger Persson föddes i Malmö och tog sin tandläkarexamen i Lund, där han senare också doktorerade. 1967 startade han privat praktik tillsammans med sin fru, en i Malmö och en i Vellinge, och specialistområdet var parodontologi (tandlossning). Det var också på praktiken i Vellinge han lärde känna Stefan Renvert. 1980 gick flytten norrut för att under några år vara övertandläkare i tandlossningssjukdomar vid Länssjukvården i Älvsborgs län. Efter disputationen 1980 blev Rutger inbjuden till University of Western Ontario i Kanada där han redan efter ett och ett halvt år blev institutionschef, vilket han tackar sin handledares kontakter för.
– Min erfarenhet säger mig nu att nydisputerade inte ska stanna kvar utan skaffa sig nya impulser från andra lärosäten. Dessutom blir man sällan accepterad där man varit studerande, anser Rutger.
Därefter bar det av hemåt igen för att ansvara för tandhygienistutbildningen i Borås, men Kanadasejouren resulterade sedan i att han återvände till Nordamerika 1985, men nu till Seattle uppe i nordvästra hörnet.
– Förutsättningarna för en akademisk karriär var så otroligt mycket bättre där än vad jag skulle ha kunnat få i Sverige. Att som ung akademiker pröva sina vingar med stora utmaningar är resan värd och det trots många, många utmaningar och problem längs vägen, betonar Rutger.
År 2003 bar det av till Bern i Schweiz där Rutger blev chef för laboratoriet i mikrobiologi vid stadens universitet.
– Alla åren utomlands, framför allt i USA, har präglat mig mer än jag kanske själv fattar, säger Rutger.
Fördelar som amerikansk medborgare
I dag bor Rutger och hans hustru i Helsingborg, varifrån de har hyfsat nära till allt enligt honom själv; Malmö, Göteborg, Kristianstad och Köpenhamn. Barn och barnbarn bor kvar i Seattle och USA, där han också fått medborgarskap.
– Att vara amerikansk medborgare medför många fördelar och rättigheter. Jag kan åka till USA och stanna där precis så länge som jag vill. Jag har ett internationellt rättskydd som Sverige inte kan ge mig. Det känns bra att komma tillbaka till Seattle och den kultur och livsstil som skiljer sig så markant från Sveriges. På något sätt blir svensk politik och debatter mindre viktiga och jag får ett mer globalt perspektiv, förklarar Rutger.
På frågan över vad han hittills är mest stolt över under sin långa karriär framhäver han vaccinet mot tandlossning.
– Jo absolut, men även den respons jag upplevt från studenter i USA, Schweiz och Sverige. I samma fack hamnar så även kontakter med intressanta forskare och kliniker från i stort sett hela världen.
Om han kommit hem för att stanna i Sverige får framtiden utvisa.
– Antagligen, men helt säkert är det inte, avslutar Rutger.
Namn: Rutger Persson
Född: I Malmö 1943
Familj: Fru, två barn och fyra barnbarn
Bor: Bor i Helsingborg på en avstyckad lantgård 10 min från centrum. Barn med familjer bor i Seattle, USA. Familjens sommarhus i Bohuslän är en gemensam årlig samlingsplats.
Fritidsintressen: Familjen, musik, golf, pyssel med hus, båt och trädgård, resor centrala Europa och så USA.
Bakgrund och meriter: Tandläkare, Odontologie doktor, professor, institutionschef, klinikchef, laboratoriechef, vicerektor för forskning, och har bland annat jobbat som övertandläkare, specialist på tandlossningssjukdomar, varit yrkesverksam och anställd vid universitet i Kanada, USA och Schweiz, samt gästprofessor i Kristianstad.
Text och foto: Fabian Rimfors.