Kriminologer och sociologer ger ut gemensam bok
Ämnesgruppen för sociologi och kriminologi på högskolan har i sommar släppt sin fjärde gemensamma bok. Antologin Sociologiska utblickar och insikter har getts ut på Kristianstad University Press, men egentligen är det den digitala versionen som författarna menar har det största värdet.
Två av antologins författare, Joakim Thelander och Gudmund Jannisa.
– Jo, det är framför allt i Diva som materialet blir tillgängligt för alla, säger Gudmund Jannisa, universitetslektor i sociologi och en av bokens medförfattare.
Hans artikel behandlar ett århundrade av folkmord och terrorism och lyfter fram Indonesien och Östtimor som exempel. Artikeln bygger på en föreläsning, men Gudmund har vänt och vridit en hel del på texten under resans gång.
– Vi har ju haft flera seminarier där vi har diskuterat både våra egna och varandras texter, det har gett väldigt intressanta synpunkter och annorlunda perspektiv. Det har varit ett jättebra samarbete – samarbete när det är som bäst!
Joakim Thelander, universitetslektor i kriminologi och redaktör för boken har också bidragit med en egen artikel om den världsberömde, kanadensiske pianisten Glenn Gould.
– Det var min pianolärare i Malmö som visade en video från hans inspelning av Bachs Goldbergvariationer som gjorde mig fascinerad av honom redan när jag var barn.
– Eftersom den här antologi-formen är lite friare där man skriver mer i formen av essä, så tog jag chansen att skriva om Glenn Gould ur ett sociologiskt perspektiv, säger Joakim. Han var en outsider, liksom den omyndigförklarade Adina Petersson, bonddottern från Småland som Solveig Perjos har skrivit om.
Bok på mindre än ett år
Boken har vuxit fram i ett raskt tempo – inte minst med tanke på att samtliga författare har haft fullt upp med andra arbetsuppgifter vid sidan av arbetet med boken. Startskottet för projektet gick på allvar under hösten 2015. Upplägget är brett och speglar förutom ovanstående också den chilenske filosofen Juan Rivano (där Eduardo Naranjo är författare) och den bolivianska folkmusikgruppen Los Kjarkas, som Sari Pekkola skrivit om. Några av artiklarna är skrivna på engelska, andra på svenska.
– Boken har en mycket stor spännvidd men det sociologiska perspektivet är det genomgående, det som förenar alla texterna, menar Joakim.
– Vi har inte haft någon direkt målgrupp framför oss när vi arbetat med texterna, tillägger Gudmund. Boken vänder sig till en allmänt samhällsintresserad publik.
Samtliga författare har bidragit med texter till tidigare antologier. Ämnesgruppen är relativt liten, något som har underlättat arbetet.
– Alla har tagit det på allvar. När vi har träffats har alla varit inlästa på övrigas texter och kunnat komma med bra feedback, påpekar Gudmund, vilket har gjort arbetet effektivt. Det har varit ungefär som att sträckläsa en bok fast tvärtom.
Text och foto: Jeanette Thelander