Att vara ledare för en skola på vetenskaplig grund
Skolledarkonferensen för 27:e året i rad, på temat att vara ledare för en skola på vetenskaplig grund. Rektor Håkan Pihl inledde dagens konferens med att hälsa de 250 deltagarna varmt välkomna och ge dem en historisk tillbakablick på Skolledarkonferensen.
Temat på årets konferens syftar till att problematisera vad det innebär att vara ledare för en skola på vetenskaplig grund. För att leda skolan med förankring i vetenskap behövs samverkan mellan profession och forskning. Syftet med temat är att ge skolledare kunskap om hur denna samverkan kan omsättas i praktiken. Christina Lindh är moderator under konferensen och tycker att temat är viktigt.
– Enligt skollagen ska skolan vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet men vad betyder det i praktiken? Vi vill att skolledarna genom att ta del av de föreläsningar och workshops som vi erbjuder ska få kunskap om och redskap för att kunna förverkliga detta tillsammans med sina medarbetare i förskola och skola.
Årets huvudtalare är Peter Matthews från UCL Institute of Education. Peter Matthews inleder sin föreläsning med att diskutera skolans utveckling från 1990-talet fram till i dag och hur ledarskapet har förändrats. Han talar också mycket om vikten av att arbeta med att coacha sina lärare, hur viktigt det är att ge feedback för att utvecklas inom sin profession. Genom goda exempel från andra branscher, där coaching är ett naturligt inslag i arbetet visar Peter Matthews på framgångsfaktorer. Mot slutet av sin presentation ber han deltagarna att lyfta exempel på hur de arbetat för att förbättra utbildningen det senaste året. Det blir ett sorl i lokalen när de drygt 200 skolledarna dryftar exempel. Peter lyfter fram vikten av samverkan, hur lätt det faktiskt kan vara att utbyta kunskap och erfarenheter.
Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen diskuterar tillsammans med Kjell Hedwall, chef för avdelningen för skolutveckling på Skolverket, hur de i sitt arbete kan bidra till förändringar i skolan. De berättar om myndigheternas olika uppdrag och hur de kan samverka med skolan. Kjell Hedwall knyter även an till den coaching av lärare som Peter Matthews har pratat om. Mot slutet av föreläsningen lyfts dagens pressmeddelande upp, som visar att behörigheten till gymnasiet ökar för elever. En grupp som i liten utsträckning är behöriga till gymnasiet utgörs av nyanlända elever. Helén och Kjell avslutar med att konstatera att detta är en stor utmaning. Men Kjell menar även att många skolor väntar för länge med att flytta upp eleverna från den förberedande klassen och ser eleverna som en homogen grupp.
Under eftermiddagen fick deltagarna mingla, träffa utställare och välja mellan nio olika föreläsningar. George Berwick inledde fredagens konferens och dagen kommer erbjuda deltagarna ytterligare en konferensdag där utmaningen med att leda skolan på vetenskaplig grund står i fokus.
Sofie Hardö & Erling Emsfors, Uppdrag AB
Skolledarkonferensen anordnas årligen av Högskolan Kristianstad Uppdrag AB och temat formas i samarbete med en referensgrupp bestående av verksamhetsrepresentanter från Skåne och Blekinge, säger Christina Lindh. Erling Emsfors, VD för Högskolan Kristianstad Uppdrag AB, avslöjar att nästa års huvudtalare är Andrew Hargreaves.
Högskolan Kristianstad arbetar med samverkan för en skola på vetenskaplig grund utifrån modellen Hälsa i samverkan. Det är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad, regionen och kommunerna. Kommunerna och regionen ger förslag på forskning och föreslår projekt utifrån utmaningar inom vården. Dessa förslag förmedlas sedan vidare till studentuppsatser och forskningsprojekt på högskolan. Högskolan Kristianstad startar nu även en motsvarande plattform med skolor som heter Lärande i samverkan. I plattformen Lärande i samverkan kommer Högskolan Kristianstad arbeta med utmaningar i skolan genom utvecklings- och forskningsprojekt. Detta är ett bra exempel på hur skolan kan samverka för att skapa utbildning med vetenskaplig grund.
Text och bild: Lovisa Wallin