Biosfär 2016 - om ekosystemtjänster och artrikedom
Biosfärkonferensen 2016 ägde rum på Naturum i måndags och är den sjunde konferensen sedan starten 2010. Ekosystemtjänster och artrikedom var i centrum för konferensen och entusiastiska besökare var på plats. Konferensen är ett samarbete mellan Högskolan Kristianstad och Kristianstads kommun.
– Konferensen ska vara ett smörgåsbord av ny forskning, men varje år presenterar vi ett tema som är extra viktigt. I år är ekosystemtjänster och artrikedom årets tema, något vi jobbar med även på Naturum. Vi vill försöka kommunicera detta komplexa begrepp genom att prata till hjärtat. På konferensen vill vi berätta om forskning som görs både nationellt och lokalt, säger Åsa Pearce, informationsansvarig på Naturum Vattenriket.
Moderator för dagen var Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad. Dagen inleddes av kommunalråd Heléne Fritzon som pratade om Vattenriket, som i dag är ett av världens biosfärområden.
Kommunalråd Heléne Fritzon välkomsttalade om Vattenriket.
Ekosystemtjänster diskuterades mellan deltagarna, som var överens om att begreppet inte är nytt men det behöver kommuniceras på en nivå som allmänheten kan ta till sig. Karin Magntorn, föreståndare på Naturum, knöt an till detta i sin föreläsning där hon pratade om vikten av att tala till hjärtat och att göra hot till möjlighet. Genom att visa friska ekosystemtjänster på Naturum och skapa positiva upplevelser av naturen hoppas de skapa agerande och engagemang. På Naturum har detta kommunicerats genom artiga söndagsvandringar där besökaren för följa utvecklingen av ett äpple, och på så sätt får en inblick i naturens komplexitet.
Anna Grönlund, ekolog Kristianstads kommun, talade om något som är viktigt att påminnas om hur viktig naturen är för vår överlevnad.
– Det är blir problematiskt när vi bara fokuserar på de vinster vi människor kan göra av ekosystemtjänsterna. De är en förutsättning, och inte en fördel för vår överlevnad.
Hon menade att det finns en konflikt mellan samhällsutvecklingen och ekosystemtjänster. Ett sätt att skapa medvetenhet om ekosystemtjänsterna är att namnge dem och på så sätt kunna locka beslutsfattare att engagera sig. Genom att värdera och namnge tjänsterna blir det tydligt vem som äger och är ansvarig för att få de olika tjänsterna att fungera.
Anna Grönlund, ekolog Kristianstads kommun, menade att ekosystemtjänsterna är en förutsättning, och inte en fördel för vår överlevnad.
Anna Grönlund påpekade även vikten av att låta alla tjänster ta plats. Anna Grönlund pratade även om de stödjande ekosystemtjänsterna, som exempelvis fotosyntesen.
– Det är något som inte är synligt för ögat, men nödvändigt för att alla andra tjänster ska fungera. Det finns också många ytor som i dag inte levererar ekosystemtjänster men som i framtiden har potential för detta, exempelvis vägkanter eller spårområde, förklarar hon.
Studenterna Johanna Augustsson, Kristofer Andersson och Erik Nilsson från Högskolan Kristianstad redovisade sina uppsatsarbeten som landskapsvetare. Johanna och Kristofer redovisade sin gemensamma B-uppsats där de undersökt förväntningar och motivation hos biosfärambassadörer. Erik redovisade sitt examensarbete där han undersökt hur naturvägledning fungerar i sociala medier.
Text och foto: Lovisa Wallin