Dynamisk komplexitet blev årets artikel
I höstas blev Sören Augustinsson och Pia Petersson klara med sin artikel om dynamisk komplexitet som publicerades i Journal of Research in Nursing. Nu har artikeln, som heter On discharge planning: dynamic complex processes – uncertainty, surprise and standardization, röstats fram till Årets artikel med utmärkelsen "Veronica Bishop Paper of the Year", bland annat för att den sammanlänkar politik, praktik och forskning på bästa sätt.
Sören Augustinsson och Pia Petersson, universitetslektorer i sociologi respektive omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
– Jag tror vi belönades för vårt sätt att tolka och pröva forskning om dynamisk komplexitet i förhållande till de berättelser om hur samordnad vårdplanering går till i praktiken. Det sågs som ett nytt och givande tillskott till förståelse av samordnad vårdplanering, säger Pia Petersson, universitetslektor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad.
Dynamisk komplexitet ska ge bättre omvårdnad
– Dynamisk komplexitet är ett forskningsområde och en inriktning som tar praktikens logik som utgångspunkt, i stället för vetenskapens logik. Inriktningen är att vi helt enkelt antingen skuggar vad folk faktiskt gör på sitt arbete, eller ber dem i berättelser beskriva vad de gör så ingående som möjligt, berättar Sören Augustinsson, universitetslektor i sociologi vid Högskolan Kristianstad.
Dessa berättelser behålls sedan i sin helhet, och utifrån dessa anläggs olika ramar för hur informationen från berättelserna ska tolkas. Berättelserna omfattar vardagshändelser från såväl det kända och kontrollerade som från det okända och okontrollerade, vilket i förlängningen ska förbättra omvårdnaden.
– Ramar, eller ”framing”, för beskrivningar och tolkningar av det empiriska materialet är här teoretiska områden som exempelvis ”sensemaking”, som är ett centralt begrepp inom organisationsforskningen, med rötter i den amerikanska pragmatismen, för att tolka och förstå ”sociomateriala” konstruktioner som vi har använt, säger Sören.
Författarparet menar att genom att förstå praktiken med dess egen logik blir resultaten lättare ett stöd för praktiker att utveckla sin verksamhet på sina egna villkor.
Sören Augustinsson och Pia Petersson arbetar inom vitt skilda områden men har här hittar ett mycket passande område att samarbeta kring.
– Vi såg att det fanns ett gemensamt intressen. Pia med hennes ingående och djupa kunskaper om samordnad vårdplanering och sjukvården. Och jag själv utifrån generella organisationsbegrepp som dynamisk komplexitet och sensemaking hämtade från andra liknande forskningsområden. Därav fick artikeln en tusch av möten mellan ”två världar”, avslutar Sören.
Text och foto: Fabian Rimfors