Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forskarnas kost för bättre munhälsa och mindre diabetesmedicin
  1. HKR
  2. Nyheter
  3. Forskarnas kost för...
17 nov. 2016 /Pressmeddelande

Forskarnas kost för bättre munhälsa och mindre diabetesmedicin

I dag avslutas en pilotstudie där tio försökspersoner med typ 2-diabetes fått en specialkomponerad kost under två veckor. Åtta forskare undersöker hur matvanorna och kosten kan förbättra munhälsa och minska medicineringen mot diabetes.

Exempel på kost i studien: kålpudding med brunsås, lingon och grillade grönsaker.

Diabetes är ett stort hälsoproblem och ungefär 400 000 människor i Sverige är drabbade av folksjukdomen. Eftersom diabetiker med pendlande blodsockervärden är infektionskänsliga är det vanligt att de får blödningar i tandköttet. En forskargrupp med bred bakgrund studerar nu sambandet mellan kost och munhälsa hos typ 2-diabetiker.

– Mina forskarkollegor brukar säga att munnen är kroppens spegel. Några deltagare var fundersamma över maten i början men har nu blivit inspirerade, och vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat sänka sina insulindoser. Flera upplever en positiv förändring i hälsan på denna korta tid, säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad.

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. Deltagarna har fått en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. Maten har de sedan fått hemtransporterad i små lådor färdiga att värmas och sättas på bordet.

I dag torsdag sätter sig de tio deltagarna i tandläkarstolen under forskarnas lupp på Högskolan Kristianstad. Studien är ett samarbete mellan Centralsjukhuset i Kristianstad, det medicinska forskningscentret Igelösa Life Science och Högskolan Kristianstad. Planen är att pilotstudien ska leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom kosten.

Högskolan Kristianstad, tandvårdsmottagningen hus 18
Kl 08.00–20.00

Mer om pilotstudien och menyn

Kontakt:
Cecilia Widén, forskare i fysiologi vid Högskolan Kristianstad, 044-20 85 88, cecilia.widen@hkr.se
Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad, 044-20 38 17, 0730-59 73 71, viktoria.olsson@hkr.se

Forskare i studien

Viveca Wallin Bengtsson (universitetsadjunkt/övertandläkare)
Pia Andersson (biträdande professor oral hälsa)
Viktoria Olsson (lektor i mat- och måltidskunskap)
Albert Westergren (professor i omvårdnad)
Ann-Sofi Rehnstam-Holm (professor i mikrobiologi)
Cecilia Widén (forskare i fysiologi)
Stefan Renvert (professor i oral hälsovetenskap)
Rutger Persson (professor i oral hälsovetenskap)
Pernilla Karlgren Andersson (tandsköterska)

Sesamstekt lax, svartris, sesam-chilisås, broccoli och morötter.

Igelösas meny

Torsdag 3 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Fransk grönsakssoppa, basilikapesto, fullkorn
Dessert: äppelkompott, vaniljyoghurt, Igelösaströssel
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Korv stroganoff, råris, gröna ärter

Fredag 4 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Laxpudding, dill och senapsyoghurtsås, blomkål och vitkålssallad med quinoa
Mellanmål: päron + böntryffel med apelsinsmak
Middag: Aubergine pizza, vitkålssallad med linser, basilikapesto yoghurtsås
Fredagsmys

Lördag 5 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Morots och kokosmjölksoppa, röda linser och räkor, fullkorn
Mellanmål: äpple + valnötter
Middag: Grillad kyckling, senapssås, grillade grönsaker
Dessert: chokladkaka, blåbär, vispad grädde

Söndag 6 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Lax med saffranssås, fullkorn, ratatouille
Mellanmål: päron + böntryffel med konjaksmak
Middag: Kalops, blandade grönsaker, fullkorn

Måndag 7 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Italienska hirsbiffar, basilika och soltorkad tomat yoghurtsås, grillade grönsaker
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Pasta med kycklingfärssås

Tisdag 8 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Sesamstekt lax, svartris, sesam-chilisås, broccoli och morötter
Mellanmål: äppel + mörk chokladbit
Middag: Potatisbiffar med fetaost och soltorkade tomater, grillade grönsaker, tomatgräddsås

Onsdag 9 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Svampsoppa, fullkorn och zucchinibröd
Mellanmål: päron och valnötter
Middag: Kålpudding, brunsås, lingon, grillade grönsaker

Torsdag 10 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Ärtsoppa med tuppkorv ock lök, senap
Dessert: äppelkompott, vaniljyoghurt och Igelösa strössel
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Indiska hirsnuggets, tzatzikisås, grillade grönsaker

Fredag 11 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Torsk med dillsås, fullkorn, grillade zucchini och fänkål
Mellanmål: apelsin + mörk chokladbit
Middag: Kalkonbiffar, fullkorn medelhavssmak, grillade grönsaker och soltorkade tomatsås
Fredagsmys: Hirs chips med varmrökt lax röra

Lördag 12 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Fisksoppa, ajvaryoghurt, fullkorn
Mellanmål: äpple + valnötter
Middag: viltstek, rödvinssås, grillade grönsaker och fullkorn med skogssvamp
Dessert: katrinplommonkompott, vaniljyoghurt och Igelösa strössel

Söndag 13 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: varmrökt lax, senap och dill yoghurtsås, broccoli och blomkål med fullkorn
Mellanmål: apelsin + mörk chokladbit
Middag: Paprikasoppa, apelsin yoghurt, grillade sötpotatis och fullkorn

Måndag 14 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Grönsakslasagne, vitkål och bönsallad och basilika pesto yoghurt
Mellanmål: päron + böntryffel med apelsin smak
Middag: kyckling och grönsakssoppa med fullkorn

Tisdag 15 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Köttbullar, lingon, brunsås, fullkorn med skogssvamp, grillade grönsaker
Mellanmål: äpple + katrinplommonkaka
Middag: Hirsbiff, ajvar yoghurtsås, blandade grönsaker

Onsdag 16 november
Frukost
Mellanmål: (ordnas på egen hand)
Lunch: Fiskburgare, fullkorn, grillad grönsaker och pepparrotsyoghurtsås
Mellanmål: apelsin + mandel
Middag: Tuppkorv, rotmos, fullkorn med ärtor och lök, surkål, senap och ketchup

Uppdaterad: 2016-11-17 av rimfab

Sidansvarig: jakob.nord@hkr.se

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025