Hur får vi motionärer att stanna kvar?
Den frågan har varit drivkraften för Åsa Bringsén i hennes forskning. Med avstamp i folkhälsopedagogiken har hon forskat på hur vi kan uppmuntra ungdomar att stanna kvar i föreningslivet. Lösningen är inte enkelspårig, men hon menar att det första vi måste göra är att börja diskutera och ifrågasätta.
– Våra idrottsföreningar tappar många ungdomar, som väljer att sluta motionera. Idrott är en väldigt stor del av vårt samhälle, men den idrott som syns är elitidrotten. Barn och ungdomar behöver vuxna förebilder inom idrotten, inte bara elitidrottare utan vanliga motionärer.
Åsa Bringsén har i samarbete med Skåneidrotten arbetat med projektet Framtidens motionsidrott – möjligheter och utmaningar. Med forskningen ville hon ta reda på varför ungdomar slutar vara aktiva i föreningar. Forskningen visar att idrotten exkluderar och att alldeles för mycket vikt läggs vid elitsatsningar. Åsa Bringsén menar att motionen är viktig och att föreningsidrott måste handla mer om att uppmuntra till motion genom hela livet och stötta de ungdomar som motionerar för hälsans skull. Den stora massan, som inte satsar på elitidrott, måste få plats i föreningsidrotten. Hon menar även att mycket av de pengar som kommer in i föreningar genom bidrag eller medlemsavgifter ska gå till att satsa på att få unga på att röra på sig. Men istället går pengarna till elitsatsningar, tävlingar eller matcher.
– De vanliga motionärernas träning är ofta väldigt kostnadseffektiv. Det är också där pengarna kommer in i form av kakförsäljning och medlemsavgifter. Men pengarna går till elitsatsningar.
–Idrott innebär fysisk sysselsättning i ett socialt sammanhang.
Men det är inte själva tävlandet är ett problem, utan snarare tävlingens centrala roll inom lagidrotten. Åsa tror inte heller att det är aktuellt att sluta elitsatsa. Hon ifrågasätter dock varför alla föreningar ska satsa på elitidrott och tror att det ofta handlar om gamla strukturer. Genom forskningsprojektet har Åsa Bringsén sett en bra rad initiativ som stöttar och lyfter ungdomarna som är aktiva för motionens skull.
–I projektet har vi tittat på olika initiativ där motion och inte tävling är i fokus, dessa projekt blir ofta ett komplement till den vanliga föreningsverksamheten. Icke tävlingsfokuserad motion är fantastisk integration och kan göras på många sätt. Idrottsrörelsen är stor och det finns plats för alla typer av människor.
Hon menar även att det finns många olika sätt att arbeta i idrottsföreningar. Allt behöver inte handla om fysisk rörelse, det är lika viktigt att arbeta med ungdomarnas sociala kompetens eller att integrera ungdomar med varandra.
Två studenter vid Folkhälsopedagogiska programmet har arbetat tillsammans med Åsa Bringsén i forskningsprojektet genom sin VFU. Läs mer om möjligheterna med Verksamhetsförlagd utbildning på Högskolan Kristianstad.
Läs rapporten Framtidens motionsidrott- möjligheter och utmaningar.