I en värld av Internet of Things
Det är nu ett år sedan samverkansprojektet Föräldrar med dolda funktionshinder i en värld av Internet of Things blev en av vinnarna i Post- och telestyrelsens tävling Innovation för alla. Högskolan Kristianstad har varit en av de drivande krafterna bakom projektet som för första gången uppmärksammat kopplingen mellan teknikstöd och människor med dolda funktionshinder. Slutpresentationen hölls strax efter midsommar, men projektet har redan rönt stort intresse och ser ut att leva vidare.
Ellis Muya, Daniel Einarson, André Lundahl och Diana Saplacan har alla varit delaktiga i det prisvinnande projektet Föräldrar med dolda funktionshinder i en värld av Internet of Things.
– Projektet vänder sig till föräldrar med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, autism eller Aspergers, och vår sak har varit att ta fram idéer som kan hjälpa den här gruppen rent tekniskt, förklarar Daniel Einarson, universitetslektor i datavetenskap och avdelningschef för Design och Datavetenskap på högskolan.
– Det har bland annat handlat om att identifiera livsmönster och hitta lösningar på de utmaningar som dessa föräldrar ställs inför.
Daniel har representerat Högskolan Kristianstad i projektgruppen där också representanter för Linköpings universitet, det statliga teknikforskningsinstitutet Science Partner (SP), tjänsteutvecklingsföretaget Usify samt Evothings som utvecklar mobilappar för industrin, har ingått.
Att högskolan varit en av samverkansparterna beror på att man kunnat visa att det inom högskolan finns kompetens på detta område. Sedan tidigare samverkar Högskolan Kristianstad med SP, bland annat i projektet Aktivt åldrande. Det leds av Karin Wendin, professor i mat- och måltidskunskap, och även i det projektet arbetar Daniel Einarson aktivt.
Efter ett långtgående intervjuarbete där föräldrar med dolda funktionshinder fick berätta om sin vardag, genomfördes tre workshoppar i Lund, Göteborg och Stockholm. Till dessa bjöd man bland annat in intresseorganisationer, experter på IoT-teknik och berörda föräldrar. Varje workshop fick sedan med utgångspunkt i målgruppsnytta, genomförbarhet, kommersiell gångbarhet och liknande, välja ut den idé som ansågs ha bäst potential för vidareutveckling.
Studenterna gör en insats för samhället
– I det här projektet har vi också kunnat använda oss av studenter, berättar Daniel. Den här typen av projekt är värdefulla för studenterna. De kan bidra till en insats för samhället och ger en inblick i hur samverkan med forskningsinslag kan fungera i praktiken.
Studenterna André Lundahl och Ellis Muya har genom projektet tagit fram en teknisk lösning med en mobilapp som underlag, som en del i sitt examensarbete på programmet för datasystemutveckling. Appen är ett teknikstöd som hjälper till med att komma ihåg alla saker som ska med de olika familjemedlemmarna när man lämnar hemmet på morgonen och det har blivit väl emottaget. För de allra flesta människor låter det underbart, men för föräldrar med dolda funktionshinder kan det innebära skillnaden mellan en bra dag och ren katastrof.
– Det har varit ett väldigt intressant projekt, man har lärt sig mycket, inte minst har det gett nya perspektiv på vad begrepp som "hälsa" och "normal" egentligen innebär, säger André.
– Man kan säga att hela den här utbildningen har gett nya perspektiv, tillägger Ellis. När jag sökte in från början hade jag en bild av att man mest skulle sitta bakom ett skrivbord och skriva kod. Men här har verkligen samhällsnyttan stått i fokus och det känns väldigt bra att få jobba med saker som faktiskt förbättrar vardagen för människor.
Både Ellis och André har redan fått jobb efter utbildningen, som de alltså avslutade under vårterminen. Projektet Föräldrar med dolda funktionshinder i en värld av Internet of Things är avslutat, men kan eventuellt få en fortsättning i en annan form där teknikstöden kan vidareutvecklas ytterligare. Från högskolans sida har även Diana Saplacan och Marijana Teljega, båda universitetsadjunkter i datalogi, deltagit i delar av projektet och bland annat utforskat möjligheterna att använda en pulsmätare som teknikstöd.
– Jag skriver just nu på en ansökan om projektmedel från Försäkringskassan, så vi får se om projektet kan leva vidare på något vis, säger Daniel. Många har tagit emot det vi åstadkommit hittills på ett väldigt positivt sätt och det multidisciplinära mötet som präglat projektet är väsentligt – inte minst när det handlar om innovation.
Text och foto: Jeanette Thelander