Knäckebröd på syrsor och mat genom 3D-skrivare
Vinnare i kategorin Den mest innovativa idén – Team Eat ´em (Hanna Shu, Martin Strid, Isak Jonsson, Kajsa Alenmyr, Esteban Ercheverria, Merve Ciftci, Oscar Jacobsson och Sebastian Stoltz) som presenterade ett koncept för hur det går att påverka attityden för att locka flera att äta insekter. Foto: Krinova
– Det här är den tredje tävlingen i rad jag är med och vinner i, log en mycket belåten Oskar Poon, som tillsammans med sex andra studenter, Amy Bredehoft, Katy Congleton, Patrik Svensson, Per Magnusson, Åsa Jönsson och Sanna Hendriksson, tog sig an en utmaning från Ikea.
Deras idé gick ut på att servera mat till barnen från ihopkopplingsbara moduler som inbjuder och uppmanar till lek med maten. En spaghettiflod, ett morotsslott eller en broccoliskog kan få vilket barn som helst att vilja ta till sig nya maträtter och ingredienser, menade gruppen som döpt sin uppfinning till "Anknyta". Det bakomliggande syftet var nämligen också att stärka banden mellan barn och föräldrar vid måltiderna.
– Det var den idé som vi bedömde hade störst potential att kunna förverkligas på ett relativt enkelt sätt inom snar framtid, förkunnade juryn.
I kategorin "Most innovative idea" vann en annan storgrupp, Eat 'em som jobbat med att få folk att ändra attityd och börja betrakta insekter som mat. I gruppen ingick Hanna Shu, Martin Strid, Isak Jonsson, Kajsa Alenmyr, Esteban Ercheverria, Merve Ciftci, Oscar Jacobsson och Sebastian Stoltz.
– Vi delade upp oss i två grupper från början där en jobbade med kommunikation och den andra med produkter, förklarade Sebastian, som själv går gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad. Sedan slog vi oss samman och jobbade ihop materialet.
Oscar menade att grupparbetet hade präglats av stor öppenhet och kreativitet. I botten är han själv kock, men läser just nu utbildningen till grundlärare i fritidshem vid högskolan.
– Jag har ett grundmurat matintresse och har bland annat hemkunskap som tillvalsämne, så det här var en tävling jag inte ville missa, sade han.
Genom att smyga in insekterna, först i form av proteinrikt mjöl från malda syrsor i knäckebröd och kex, sedan i frukostflingorna och därnäst i pasta och falafel, trodde gruppen på en god chans att få gemene man till att våga äta insekter.
– Och företaget hade gjort en marknadsundersökning som visade att om man bara hade provat att äta insekter någon gång, så var sannolikheten stor för att man skulle göra det fler gånger, betonade Oscar.
Team Dynahmat: Artemis Barzegarzadeh, Hazel Hannah Yuga och Marcus Bohman. Foto: Jeanette Thelander
Den tredje vinnarkategorin var "Idea with the biggest impact", här gällde det alltså att tänka stort. Det hade en av de mindre grupperna gjort och kommit fram till att dynahmat, en liten manick som mäter temperatur och lagrar data om den, kan bli något att räkna med i framtiden när det gäller att minimera matsvinnet.
– Den kan till exempel tala om för dig att dina varor har lagrats kallare än förväntat och därför kommer att hålla längre – eller att temperaturen varit lite högre och att du därför bör tillaga maten så snart som möjligt, kanske till och med föreslå ett recept, menade gruppen i form av Artemis Barzegarzadeh, Hazel Hannah Yuga och Marcus Bohman.
Vinnarna i varje kategori fick en prischeck från Sparbanken 1826, totalt delade vinnarna på 50 000 kr i prispengar. Konkurrensen om priserna var hård – dubbelt så många deltagare kände sig kallade i år jämfört med förra gången det begav sig och deltagarna kom från jordens alla hörn. Totalt fanns nio team på plats och nivån på de olika presentationerna var genomgående hög.
Inom ramen för tävlingen presenterade Krinova även sitt projekt Radikal Mat där ett team med internationell kompetens under ett år har arbetat med utveckling av lokala matföretag. Ett av dem är välkänt för Högskolan Kristianstad; Gaston & Vega, Anneli Idmans mobila restaurang. Hennes foodtruck är en lastbil ombyggd till restaurangkök som finns på högskolans campus tisdagar och torsdagar. På menyn står enbart vegetarisk och vegansk mat.
– Vi har hjälpt Anneli att ta fram en efterrätt, baserad på bönor, förklarade Ahmad Al Oulabi, som serverade smakprover under tävlingsdagarna.
– Fantastiskt att få denna hjälp, menade Anneli. Själv har jag svårt att hinna med allt.
– Projektet har varit så framgångsrikt att vi kommer att fortsätta även nu, efter den här finalen i dag, avslöjade Karla Marie Paredes som är projektledare.
Bitte Müller-Hansen, programområdesansvarig för Gastronomiprogrammet, visade glatt 3D-matskrivarens alster: - Tänk att kunna använda den här för att skriva ut puré så att den får formen av en morot eller ett kycklinglår. Det skulle ge mer matglädje till människor som inte kan äta fast föda och ge dem variation i vardagen.
Även för tävlande som inte vann i någon av de tre tävlingskategorierna var det lyckade dagar. Andris Underdal, som till vardags sitter med sitt företag CRC Nordic på Krinova och som arbetar med visualiserings- och utvecklingstjänster, förevisade bland annat 3D-skrivaren som kunde skriva ut perfekta avbildningar av ansikten i choklad eller marsipan. Men han tävlade också med en innovativ flaska i form av två sammansatta glas.
– Jag fick visitkortet från Absoluts representant här i dag, så jag hoppas kunna få vara med och utveckla den idén på något sätt framöver, log han.
Text: Jeanette Thelander