Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
{{ prevNode.name }}
{{ node.name }}
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
{{ node.name }} {{ node.name }}
  1. HKR
  2. Nyheter
  1. HKR
  2. Nyheter
08 juni 2016

Läskande hipsterdrycken kombucha i ny tappning

Nya dryckeskulturer får fäste i Sverige med jämna mellanrum. Precis som chai och chaga har nu ännu en ny kultur med rötter i öster kommit, och det i dubbel bemärkelse, vilket två studenter på Högskolan Kristianstad tagit fasta på och kultiverat fram sin alldeles egen kombucha.

kombucha
Studenterna Sara Johansson och Jannice Wahlgren har gjort flera sorters kombucha.

Ett friskt och syrligt "te" med svag vinägerton och mild kolsyra. Dessutom hälsosamt med alla sina mjölksyrebakterier och antioxidanter. Kombucha är en het dryck i en del kretsar även om den dricks kall och har funnits i tusentals år i Kina. I USA har denna svalkande dryck på flaska eller burk varit populär ett tag, speciellt bland hipsters som tagit den till sina hjärtan. Två som sållat sig till kombuchakulturen och även kultiverat fram sin egen dryck är studenterna Jannice Wahlgren och Sara Johansson på Gastronomiprogrammet vid Högskolan Kristianstad.

– Det som fångade mitt intresse först var hälsoaspekterna, berättar Jannice. Vi var på ett föredrag på Balsgård* där de berättade om kombucha, så egentligen var det ett bananskal.

– Vi gjorde trendspaningar under vår utbildning på Gastronomiprogrammet och lyckades få kombucha som höstens projekt, fyller Sara i.

Detta är kombucha

Kombucha "bryggs" vanligtvis av sötat avsvalnat te, vanligen grönt eller vitt, som fermenteras till en frisk vinägeraktig dryck med hjälp av levande bakterie- och jästkulturer. På sätt och vis påminner processen om surdegs- och yoghurtkulturer där en liten del av tidigare material med fördel används för att tillverka nytt. I kombuchasammanhang pratar man om SCOBY, symbiotic colony of bacteria and yeast, alltså den aktiva kultur som står för jäsningsprocessen och kan användas om och om igen.

– Vi ärvde vår SCOBY från Malmöbaserade Surtanten som jobbar mycket med syrakulturer. Vi skulle jobba med fermenterade drycker i vårt studentprojekt och vi ville ha en lokal eller regional förankring, så därför blev det en hel del experimenterande innan vi träffade rätt, berättar Sara.

Att utgå från te var därför ingen självklarhet för duon. Om teets huvudfunktion i kombuchabrygden är att förse den kemiska reaktionen med kväve kanske det skulle gå att använda lokal basråvara som alternativ till teblad.

– Vi testade med nyponskal, svartvinbärsblad och hallonblad men landade till slut ändå i teblad som bas. Det blev bäst resultat så, även om det finns fler spännande saker att testa, förklarar Jannice.

Den variant som studentprojektet resulterade i blev i stället en ny spännande variant på grönt te med smak av rosenkvitten. Detta var i höstas och nu är projektet egentligen färdigt. Men det händer fortfarande saker i flaskorna.

– Det är ju ens bebis, och även om det var ett skolprojekt så lever intresset och nyfikenheten kvar så vi har fortsatt på egen hand, berättar Sara. Nu har vi till exempel även gjort lyckad kombucha med rödbeta, rabarber och nypon, och även en helt naturell.

– Vi har haft en kurs i produktutveckling nu under våren så teoretiskt sett vet vi hur man drar i gång en storskalig produktion, men just nu så nöjer vi oss med att experimentera på egen hand i liten skala, avslutar Jannice med ett klurigt leende.

* SLU Balsgård, Sveriges Lantbruksuniversitet

Text och foto: Fabian Rimfors

Olika drycker
Fyra sorters kombucha: rödbeta, rabarber/nypon, rabarber och naturell.

Uppdaterad: 2016-10-17 av Sofia Johansson

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025