Mänskligt DNA som tål strålning – HKR-professor citerad i Nature
Den tvärvetenskapliga och ansedda tidskiften Nature publicerade nyligen en japansk studie om hur björndjurs protein kan hjälpa mänskligt DNA att tåla strålning. Världens mest kände professor på området är givetvis citerad.
Ingemar Jönsson är professor i teoretisk och evolutionär ekologi vid Högskolan Kristianstad. Ända sedan han 2007 skickade ut sina millimetersmå björndjur i rymdens vakuum och majoriteten av dem kom tillbaka oskadda har både han själv och tardigraderna, som björndjuren också kallas, rönt mycket uppmärksamhet världen över. Nu gör de det igen.
I förrgår publicerade den tvärvetenskapliga och ansedda tidskiften Nature en japansk studie om hur ett unikt björndjursprotein kan hjälpa mänskligt DNA att tåla strålning. Experiment visar att björndjurens motståndskraft kan överföras till kulturer av mänskliga celler. Det handlar om ett protein som visar sig skydda DNA från skador av röntgenstrålning.
– Skydd och reparation av DNA är en fundamental komponent i alla celler och en central aspekt i många av de sjukdomar mänskligheten drabbas av, såsom cancer, men även åldrande, säger Ingemar Jönsson i Nature.
Själv är Ingemar Jönsson på konferens i Belgien men bekräftar att flera av hans artiklar är citerade i de nya forskningsrönen. Inom sin forskning har han gjort en rad studier som dokumenterar björndjurens extrema tålighet mot joniserande strålning.
– Vi är bara i början av att utforska den genetiska skatt som björndjurens genom representerar, säger Ingemar.
Tardigrade protein helps human DNA withstand radiation
Text: Fabian Rimfors