Nytt program förväntas få högt söktryck
Vad får du om du blandar psykologi, sociologi och kriminologi? Jo, du får det nya Beteendevetenskapliga programmet på Högskolan Kristianstad. Ett tvärvetenskapligt program som ska berika arbetsmarknaden med kompetens inom områden där det råder brist i dag, exempelvis inom yrken som rör migration och social utsatthet. Utbildningen blir bred och erbjuder stora valmöjligheter.
Pia Rosander och Sari Pekkola, programområdesansvariga för psykologi respektive sociologi vid Högskolan Kristianstad.
Beteendevetenskap sätter människan i fokus genom att utveckla kunskaper om individ, grupp, organisation och samhälle. Det nya programmet har sin bas i ämnena psykologi, sociologi och kriminologi, varav det sistnämnda är ett efterlyst inslag som traditionellt inte ingår i beteendevetenskapliga program.
– Vi har har satt ihop ett kandidatprogram av kurser och element vi redan hade, men lagt till lite nytt, berättar Sari Pekkola, programområdesansvarig för sociologi på Högskolan Kristianstad, och som jobbat intensivt med att få till stånd den nya utbildningen.
– Det blir ett samarbete inte bara mellan de tre ämnena utan även mellan våra två sektioner; LM och HS. Nu ryms ämnena och sektionerna i en och samma utbildning så du slipper söka in på flera ställen, säger Pia Rosander, programområdesansvarig för psykologi, och som även hon arbetar hårt med det nya programmet.
Stort behov på arbetsmarknaden
I halvtannat år är det grundkurser i just psykologi, sociologi och kriminologi som gäller. Därefter öppnar sig valmöjligheten att fördjupa sig till kandidatnivå inom ett av de tre områdena. Bland de obligatoriska kurserna kan nämnas juridik, bemötande och kommunikation, men utöver dessa kan studenterna själva välja kurser om sammanlagt 15 högskolepoäng efter eget specifikt intresse.
– Den här öppenheten ger också möjligheten att kunna utvecklas åt olika håll. Du kan bli analytiker, organisatör, utredare, utveckla olika typer av verksamheter, jobba inom kriminalvården, Försäkringskassan, berättar Sari Pekkola.
– Det är jättemånga studenter som ringer och är nyfikna. Vad du vill bli är lite beroende av den inriktning du väljer. Vi samarbetar med en samordnare på Kristianstads kommun och som är mycket intresserad av våra blivande studenter, så visst finns det ett behov av dem ute på arbetsmarknaden. Exempelvis råder det brist på kompetens inom aktuella frågor som social utsatthet och migration, menar Pia Rosander.
Studier på distans ökar flexibiliteten
Det nya Beteendevetenskapliga programmet har plats för 60 heltidsstudenter. De kommer att läsa på distans och ha tre obligatoriska träffar per termin. Att undervisningen huvudsakligen kommer att ske via internet öppnar för ännu fler möjligheter.
– En tjej hörde av sig från Island och ville veta mer om programmet. Det blir spännande att se hur studenterna kommer att fördela sig. Det blir troligen en blandning av lokalt, regionalt och nationellt, och kanske några från utanför landets gränser, säger Sari.
– På de fysiska träffarna kommer studenterna att få medverka i vår seminarieverksamhet och få träffa aktiva forskare. Så de kommer absolut att känna sig som en del av högskolan, förklarar Pia.
VFU utomlands
En spännande del av utbildningen, där också många kontakter kommer att knytas, är den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU:n som den brukar kallas på högskolan.
– Studenterna ska göra en utvärdering och en analys, ett fältarbete helt enkelt, i vilket de bland annat samlar in data, empiri, och lär sig leda intervjuer. Det hela ska utmynna i en mindre uppsats, berättar Sari.
– Kristianstad kommun är jätteintresserad av att ta emot VFU-studenter, och där har de redan etablerade samarbeten med Försäkringskassan och flera andra aktörer, förklarar Pia. Men studenterna kan så klart också själva välja var de ska samla in sin data eller vad de vill göra på sin VFU. Den går även att göra utomlands.
Om mindre än en månad öppnar sig det Beteendevetenskapliga programmet för ansökan och de båda programskaparna ser nu fram emot att lärarkåren som ska arbeta med studenterna kommer in i bilden. Det har varit ett intensivt arbete med den nya utbildningsplanen.
– Vi förväntar oss ett högt söktryck. Det är stor efterfrågan och mycket intresse kring det nya programmet, säger Sari Pekkola.
– Nu startar vi något nytt, med mycket valfrihet och som öppnar väldigt stora möjligheter, avslutar Pia Rosander.
Text och foto: Fabian Rimfors