Två miljoner koreaner ska se högskolan på TV
I Sydkorea med megastaden Seoul är bostadssituationen för studenter svår och kan skapa stora framtida problem på arbetsmarknaden. Därför har ett TV-team flugit över halva jordklotet för att filma ett gott exempel där bostadsgaranti och studentliv fungerar föredömligt.
Rektor Håkan Pihl intervjuas om det svenska utbildningssystemet i allmänhet och Högskolan Kristianstads studentservice i synnerhet.
I Seoul betalar en student i snitt 60 procent av sin förvärvade inkomst och studielån till sitt boende under studietiden. Därtill kommer höga terminsavgifter på runt 50 000 kronor. Sammantaget har detta resulterat i en brist på utbildad arbetskraft i Sydkorea och riskerar att skapa ännu större problem i framtiden. I Sverige är högre utbildning avgiftsfri och här finns studiebidrag och förmånliga studielån. Det är därför ett TV-team från den stora public service-kanalen EBS Korea flugit hela vägen till Sverige.
– Vi fick höra talas om er bostadsgaranti från vår koordinator i Stockholm och bestämde oss för att resa hit till Kristianstad och visa kontrasten till situationen i vårt hemland, säger den prisbelönade dokumentärfilmaren Gunny Hyoung.
Planen är att avsnittet om Högskolan Kristianstad ska bli nummer två av tre i den dokumentärserie som nu spelas in för att visas i maj i den kanal som motsvarar vår svenska UR och ses av miljontals koreaner över hela världen.
– Intresset för matlagningsprogram har exploderat i Sydkorea så därför har vi valt att gestalta bostadssituationen i Sverige och Kristianstad genom en gastronomistudent, vilket vi fick tips om är en av era populära utbildningar, berättar Gunny som regisserar programmet DOCU-Prime som ska visa dokumentären.
Koreanska utbytesstudenterna Hyeonjeong Lee och Youri Choi tillsammans med huvudrollsinnehavaren, gastronomistudenten Emelie Gustavsson.
Emelie Gustavsson är den student som TV-teamet valt att följa. Hon har flyttat in på korridor i Kristianstad från sin gamla hemstad Karlstad och tycker det låter tufft att överleva som student om 60 procent av månadens budget går till boende.
– Själv lägger jag runt en tredjedel av studielånet och bidraget på boendet. Så det är ju bara hälften av vad en sydkoreansk student behöver betala, säger Emelie.
Programmet DOCU-Prime brukar ha runt två miljoner tittare varje avsnitt. Vilket Emelie tycker känns lite konstigt att greppa där hon står i utbildningsköket och kockar framför kamerorna. Under dagen kommer även en intervju med rektor Håkan Pihl att filmas och sedan är det en internationell fika där bland annat två koreanska studenter berättar hur de upplever skillnaden mellan att studera i Sverige och Sydkorea. Slutligen kommer filmteamet att skicka upp en drönare för att filma campus från ovan.
– Vårt program sänds under bästa sändningstid och vår förhoppning är att politiker och makthavare inte bara tittar på det utan även tar bostadsproblemet i Sydkorea på allvar. Genom att visa hur det är organiserat i Kristianstad kommer de få ett föredömligt exempel och förhoppningsvis kan vi påverka situationen hemma i Sydkorea, avslutar Gunny Hyoung.
Text: Fabian Rimfors
Sveriges Radio: Sydkoreansk TV-team på Kristianstad Högskola
Producenten och regissören Gunny Hyoung intervjuas om varför de rest över halva jordklotet till just Kristianstad, av P4 Kristianstad, Sveriges Radio.
Med drönare filmades Högskolan Kristianstad från ovan.