Världsberömda björndjuren åker på sommarturné
För åtta år sedan slog de ner som en bomb i forskarvärlden och skapade rubriker runt hela jordklotet. Björndjuren, eller tardigrader som de också kallas, hade som första djur någonsin överlevt en tolv dygn lång rymdresa ute i universums vakuum och strålning.
Björndjur ska i sommar åka på turné och lära ut tvärvetenskap.
Resan gick bra och av de 3 000 millimeterstora björndjuren klarade sig majoriteten utan skador, eller så klarade av att reparera sina skador. Syftet med björndjurens rymdfärd var att studera vilka mekanismer det är som kan skydda eller reparera olika delar av deras celler och arvsmassa, något som är ytterst intressant inom medicinska områden som behandling av cancer och i åldrandeforskning men även rymdforskningen kan ha nytta av.
För ett drygt år sedan blev de små tardigraderna barnbok och nu ska de alltså ut på turné, eller safari kanske är ett bättre ord.
– Ja, det är Science Safari som åker runt med en buss och lär ut naturvetenskap till barn. De hörde av sig i våras och var intresserade av björndjuren så de fick en odling att ha med på bussen, berättar Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi vid Högskolan Kristianstad och som forskat på björndjur i över 15 år.
Science Safari är en ideell förening bestående av representanter för organisationer som arbetar professionellt med kunskap eller vetenskap för att öka intresset för naturvetenskap och teknik bland allmänheten på ett lustfyllt sätt. Till sin hjälp har föreningen en miljöbuss full av experiment, den första i sitt slag i Europa, och det är denna buss Ingemar Jönssons björndjur ska turnera med.
– Det var en av våra många brett begåvade besökare som blev intresserade av djuren och föreslog att vi skulle ha en liten koloni med i Science Safaribussen och det har vi nu. "Björnskötaren" är en 11-årig pojke från norra Skåne, ibland är han med själv och ibland är även någon av bussens biologer ombord, informerar Charlotte S Helin, projektkoordinator på Science Safari.
Under sommaren 2016 kommer bussen att göra stopp på Världsarvet Grimeton (3 juli), Stadsfestivalen i Laholm (15 juli) och sedan fortsätta till andra ställen i augusti.
– Björndjuren är den perfekta introduktionen till tvärvetenskap och ämnena kemi, biologi, fysik, astronomi, teknik, etc. Att de samtidigt framkallar väldigt olika känslor hos betraktarna, allt ifrån förälskelse till äckel, gör ju det hela ännu roligare, menar Charlotte.
– Det är roligt att fler unga får lära känna björndjuren och se hur se ser ut i verkligheten. De är fantastiska ambassadörer för biologin och har en enastående förmåga att fånga intresset hos barn och ungdomar. Kanske blir några av de som får uppleva björndjuren genom Science Safari framtida björndjursforskare också. Det vore väldigt roligt! tycker Ingemar Jönsson.
Text: Fabian Rimfors