Barnsliga sammanhang – ny forskning om barns hälsa och välbefinnande
Hur involveras barn bäst i sociala utredningar? Hur informeras föräldrar till ett nyfött barn med funktionsnedsättning? Varför har elever på praktiska program sämre fysisk status än elever på teoretiska program? En ny bok sammanställer forskning kring barn och ungdomar och ger svar på ett brett spektrum av aktuella frågor. God folkhälsa börjar hos barn och blivande vuxna, som utgör 20 procent av vårt framtida samhällskapital.
Hur upplever tonårsflickor sin vardag och hur kan tonåringars depressiva symtom förebyggas? På vilket sätt kan barn och ungdomar med funktionsnedsättningar ges möjlighet att uttrycka sig med musik och därmed öka sitt välbefinnande? Vad händer med barnen i militära familjer där en förälder åker på fredsuppdrag till riskfyllda områden? Vilka samband finns mellan tonåringars beteende och deras relation till föräldrarna?
I nya antologin Barnsliga sammanhang – Forskning om barns och ungdomars hälsa, välbefinnande och delaktighet förenar åtta forskare vid Högskolan Kristianstad olika perspektiv på hur barns och tonåringars fysiska och psykiska hälsa ska främjas. Pågående forskning och nyavslutade projekt inom omvårdnad, idrottsvetenskap, psykologi, utbildningsvetenskap, pedagogik, och socialt arbete ger svar på en rad olika aktuella frågor.
– Innehållet rör alla som jobbar med barn och ungdomar; pedagoger, sjuksköterskor, socionomer, kuratorer, skolpsykologer, barnhälsovården, lärare, politiker, säger Bo Nilsson, biträdande professor i pedagogik vid Högskolan Kristianstad, och en av bokens två redaktörer.
I bokens femte kapitel redovisar Bo Nilsson själv på vilka sätt barn och ungdomar med funktionsnedsättningar kan få möjlighet att uttrycka sig med musik för att öka sitt välbefinnande.
– Sedan har vi Ann-Margreth Olssons unika forskning på barn i militära familjer. Det finns många barn i Sverige vars ena förälder åker i väg på internationella fredsuppdrag till riskfyllda områden med krig och terror. Detta skapar en oro i familjen och hos barnen men Ann-Margreths kapitel handlar om barnens perspektiv, hur de klarar situationen och vilka råd de har till andra barn i liknande situation, säger Eva Clausson, biträdande professor i omvårdnad och bokens andra redaktör.
Boksläpp + konferens
Torsdag 18 maj kl 10.00–15.30
Konferensen vänder sig särskilt till dig som är verksam inom förskola, skola, vård och omsorg samt socialtjänst. Anmälan är öppen till och med tisdag. De åtta författarna presenterar kort innehållet i deras kapitel och forskning. Barnsliga sammanhang – Forskning om barns och ungdomars hälsa, välbefinnande och delaktighet är en aktuell sammanställning av forskning som pågår i forskningsmiljön CYPHiSCO (Children’s and Young People’s Health in Social Context).
Innehåll
- Information till föräldrar som fått ett barn med funktionsnedsättning – exemplet Downs syndrom.
- Barns deltagande och medskapande i sociala utredningar om barns och familjers behov och resurser – "barnavårdsutredningar” och Barnahus.
- Fysisk aktivitet en universalmedicin – förutsatt att man tar den!
- Barn i svenska ”militära familjer” – barns berättelser om hur de reder sig när förälder åker iväg som svensk soldat på utlandsmission.
- Den livsviktiga musiken – Delaktighet, hälsa och funktionsmöjligheter
- Tonårsflickors vardag och hälsa.
- Hur hänger inåtvända problem och utagerande beteenden hos tonåringar ihop med deras föräldrarelation?
- Att förebygga psykisk ohälsa i skolan - Utvärdering av DISA.