Dubbel examen i utbyte med asiatiskt universitet till HT2018
Högskolan Kristianstad har fått 750 000 kr av STINT för att skapa en dubbel examen med ett kinesiskt universitet. Redan till nästa höst är det planerat att två utbildningar ska ha kommit i gång så att utbyte för både studenter och lärare är redo.
På lördag reser Lise-Lotte Nilsson och Fredrik Frisk mot Kina för att börja byggandet av en dubbel examen.
På lördag reser en liten delegation från Högskolan Kristianstad mot Hangzhou Dianzi University i södra Kina. Upprinnelsen är att STINT, stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, har beviljat 750 000 kr för att högskolan ska kunna utfärda dubbel examen på kandidatnivå, en så kallad ”double degree”.
– Med pengarna från STINT får vi resurser att få i gång utbyte under sista läsåret på båda hållen, både för studenter och för lärare. Det är ett av målen med projektet, säger Lise-Lotte Nilsson, internationaliseringsansvarig vid Högskolan Kristianstad.
Projektet ska pågå under tre år och utöver summan från STINT går respektive universitet in med ungefär halva beloppet var genom egenfinansiering, vilket i praktiken motsvaras av lärartimmar. Resurserna i projektet motsvarar med andra ord runt 1,5 miljoner kronor.
– Idéen med projektet är att studenterna ska resa åt båda hållen. Det har fungerat bra med att få hit studenter från Kina, men det har varit ytterst svårt att få svenska studenter att resa till Kina. Där har vi en av utmaningarna, säger Fredrik Frisk, universitetslektor i datateknik vid Högskolan Kristianstad.
Staden Hangzhou ligger en timme från Shanghai och har lika många invånare som hela Sverige. Området är känt som ett IT-fäste och universitetets utbildningar kompletterar Högskolan Kristianstads mycket väl. De två kandidatprogram på engelska som ska få dubbel examen är Software Development och högskoleingenjörsprogrammet Computer Science and Engineering, specialization in Internet of Things.
– Ett annat mål är att involvera företag både i Kina och Sverige, berättar Lise-Lotte. En stor andel av svenska ingenjörer arbetar utomlands på detta sätt öppnar vi den kinesiska arbetsmarknaden för våra svenska studenter, och vice versa. Den internationella erfarenheten stärker så klart din position på arbetsmarknaden.
– I Hangzhous science park, som är större än hela Kristianstad, finns företag som exempelvis e-handelsjätten Alibaba Group, fortsätter Fredrik.
Första steget i treårsprojektet börjar på måndag då Fredrik Frisk och Lise-Lotte Nilsson anländer till Hangzhou tillsammans med internationelle koordinatorn Lin Cai för startupmötet. Först och främst ska student- och lärarutbytet inför nästa höst förberedas.
– Det blir ett koordinationsmöte, berättar Fredrik Vi måste se vad de har läst innan för att hitta en match med vår kursplan. Vi behöver titta på detaljnivå; hur ser utbildningsprogrammen ut? Matchar det direkt eller behöver vi utveckla något?
– Där finns en del kulturskillnader, så kanske behöver vi få in ett slags förberedelsekurs, förklarar Lise-Lotte. International office är med för att informera om högskolan och se till att där finns en struktur på deras universitet som fungerar för våra studenter.
– Nästa sak att titta närmare på är examensarbetet. Vi har haft examensarbete här som kineser har gjort men vi har ännu inte haft några svenska studenter som gjort examensarbeten i Kina. Vi har våra regler och traditioner om hur en uppsats ska vara och de har sina. Men för en double degree så måste vi vara synkade med varandra, påpekar Fredrik
Detta är första gången Högskolan Kristianstad beviljats ett STINT-projekt av denna storlek och utöver att stärka relationerna mellan lärosätena så finns förhoppningar på synergieffekter.
– Det blir troligtvis ett lyft för datautbildningarna. I och med pengarna från STINT får vi tid och resurser att göra något riktigt bra, avslutar Fredrik.
Text och foto: Fabian Rimfors