”En bekräftelse att jag är på rätt spår”
Årets bästa paper har skrivits på Högskolan Kristianstad. Författaren och doktoranden Lisa Källström är glatt överraskad – och hon hoppas också att hennes tankar om samskapande ska komma till nytta inom forskningen.
Lisa Källström utgår från platsen, och har i sitt prisvinnande paper beskrivit hur samspelet mellan olika intressenter påverkar vad som händer där.
Diplomet ligger fortfarande på skrivbordet. Men snart ska det ramas in och hängas upp på väggen i arbetsrummet på Högskolan Kristianstad. Ett par veckor har gått sedan Lisa Källström, doktorand i företagsekonomi, blev ombedd att kliva fram under galamiddagen vid konferensen IRSPM (International Research Society for Public Management) i Budapest.
– Det var en total överraskning. Det kändes nästan lite overkligt.
Hon tilldelades utmärkelsen Stephen Osborne Best Paper Award for New Researchers 2017 för sitt paper med titeln Stakeholders and activities in place co-creation.
Ordet co-creation översätter Lisa Källström med samskapande.
– På senare år har man pratat mycket om samskapande. Men begreppet specificeras sällan – det kan innefatta i princip allt eller inget. Därför har jag velat sätta fingret på vad samskapande egentligen innebär.
I sitt paper presenterar hon en analytisk modell som innefattar sex typer av samskapande aktiviteter som olika intressenter, såsom enskilda medborgare, föreningar, näringsliv eller kommun, kan bidra med. Hon beskriver också vad detta samskapande innebär för platsen där det sker.
– Det kan exempelvis handla om att stödja, som när invånarna väljer att gå på en match med IFK eller en föreställning på Kristianstads Teater. Det handlar också om att skapa förutsättningar, som när kommunen hyr ut lokaler för en billig peng. Ambassadörskapet är också betydelsefullt, exempelvis när lokaltidningen berättar om något som är på gång.
Lisa Källström menar att samtliga aktiviteter behövs för ett långsiktigt samskapande. Om någon saknas finns det risk att de andra inte heller fungerar.
– Denna modell kan göra det lättare att förstå varför vissa saker sker på en viss plats, och andra inte.
Även om hon i studien utgått från Kristianstad, hoppas hon att modellen ska kunna användas på andra platser och i annan forskning runtom i världen. Därför kändes det extra betydelsefullt när hon härom veckan mottog utmärkelsen Stephen Osborne Best Paper Award, uppkallad efter en renommerad professor i public management
– Här på hemmaplan arbetar jag ju inte i så stor forskningsmiljö. Ibland kan man rentav fråga sig vem som egentligen bryr sig om vad jag sitter och jobbar med. Därför är det förstås roligt att få höra att det jag gör är innovativt, intressant och relevant. Det är som en bekräftelse på att jag är på rätt spår, och ger ny energi att hålla uppe tempot och fortsätta.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell