Fröknäcke med nyvispat och syrat smör
Ett knaprigt fröknäcke höjer näringsupptagningen och kompletterar fläsklägget och rotmoset. Här är studenternas recept på både fröknäckebrödet och smöret.
Fröknäcke
2 plåtar
1 dl svarta oskalade sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl skalade sesamfrön
2 dl majsmjöl
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
1–2 tsk salt
Blanda alla torra ingredienser och blanda runt ordentligt. Tillsätt olja och blanda runt. Tillsätt det heta vattnet och rör om till en jämn smet. Låt vila i 5–10 minuter. Fördela smeten på två bakplåtspapper. Kavla ut MELLAN bakplåtspapper till så tunna kakor som möjligt och grädda i 150°C i ca 1 timme. Ta ut, låt svalna något och bryt i lämpliga bitar.
Smör
100 g smör
5 ml äppelcidervinäger
Flingsalt (mortlat)
Vispa smöret vitt och fluffigt – tar ca 5–10 minuter. Smaksätt med vinägern och saltet. Passa på vinägern så det inte alltför syrligt. Saltet ska framträda.