Senap
Till fläskläggen och rotmoset ska det så klart serveras en grovkorning god senap. Som pricken över i passar även picklade senapsfrön att dekorera med. Här kommer studenternas recept (ca 4 dl).
Senap
2 påsar gula senapsfrö
2 påsar bruna senapsfrö
2 tsk salt
2 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
4 tsk färdig bryggt kaffe
4 tsk honung
2 kryddmått kanel
3 msk socker
4 msk syrad grädde
Ge senapsfröna ett snabbt uppkok. Häll av vattnet och placera fröna i en lämplig skål (för mixning). Ta en stavmixer och mixa med socker, salt och vinäger. Rör sedan ned olja , honung, kaffe, kanel. Smaka av, tillsätt lite grädde och justera smakerna. Kan vara lite trixigt och kan eventuellt behöva spädas med lite vatten. Ställ svalt.
Picklade senapsfrön
1 pkt gula senapsfrön (26 g)
1 pkt bruna senapsfrön (26 g)
2 dl äppelcidervinäger
1 dl socker
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen till sjudning. Låt koka i 40–60 minuter. Behöver passas! Kyl tills helt kalla. Lägg upp som dekor på tallrikarna.