Succétårta på mandelmarängbotten med moccakräm
Succétårta på mandelmarängbotten med moccakräm och salta mandlar. Så här gör du din egen.
Mandelmarängbotten
4 st äggvitor
1,5 dl strösocker
2,5 dl mandel
Vispa äggvitorna till ett fast skum tillsammans. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd ned den malda mandeln. Fördela marängen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 175°C i ca 40 minuter. Håll koll! Ta ut marängen och dela den i hälften på tvären. Låt vila.
Moccakräm
1,5 dl strösocker
1,5 dl kaffe
6 st äggulor
300 g smör (rumstempererat)
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 tsk mortlat flingsalt
Bränd och saltad mandel (halverad)
Sjud kaffet och sockret i 30 minuter till simmig lag. Vispa upp äggulorna och ”strila” ned kaffelagen under fortsatt hård vispning i ca 5–10 minuter. Det ska bli väldigt fluffigt. Klicka ned smöret under fortsatt vispning och låt smeten ”gå ihop”. Bred ut på en marängbotten och lägg sedan den andra ovanpå. Skär sedan ut tio fina bitar i lagom storlek - som tillbehör till lunchkaffet. Spritsa ut fina toppar som täcker var bit. Dekorera med mandeln.