Från Ukraina till Kristianstad - med världen som arbetsfält
En akademisk entreprenör. Så beskrivs ukrainaren Alexander Kostyuk, som är ny affilierad professor vid Högskolan Kristianstad. Trots ett världsomspännande nätverk har han ett hjärta som klappar lite extra för just Kristianstad.
Alexander Kostyuk är inte bara affilierad professor vid HKR. Han har ett stort internationellt nätverk och driver också en framgångsrik förlagsverksamhet hemma i Ukraina.
– För mig känns det helt logiskt att inleda ett samarbete som Högskolan Kristianstad.
Orden kommer från Alexander Kostyuk, som till vardags lever och verkar i den ukrainska staden Sumy, nära den ryska gränsen.
Man skulle kunna tro att Kristianstad bara är en liten punkt norrut på kartan. Men för Alexander Kostyuk betyder staden betydligt mer än så. Han refererar till Kristianstad som exilhuvudstaden, dit den ukrainske stats- och regeringschefen Filip Orlyk tog sin tillflykt under några stökiga år på 1700-talet.
Vi återkommer till detta under vårt samtal, men först är det på sin plats att presentera Högskolan Kristianstads nyaste tillskott, som fått titeln affilierad professor.*
Det är svårt att inte bli imponerad av Alexander Kostyuks meritlista. Doktorsavhandlingen inom företagsekonomi avlades 2001 och sedan dess har han också doktorerat på temat bolagsstyrning och blivit professor vid institutionen Ukarainian Academy of Banking.
Inte nog med detta. Har han byggt upp en förlagsverksamhet vars rykte spritt sig över den akademiska världen. Genom åren har han också tagit initiativ till konferenser runtom i Europa, som lockat en mängd betydelsefulla forskare och intressenter inom banking och bolagsstyrning.
Kontakterna med Högskolan Kristianstad gick genom professor Sven-Olof Collin.
– Det var han som öppnade vägen. Vi har samarbetat i många år och delar ett stort intresse för bolagsstyrning. År 2012 lärde jag också känna biträdande professor Timurs Umans när han försvarade sin avhandling. Sedan dess har våra vägar korsats vid flera tillfällen, säger Alexander Kostyuk.
Större närverk och internationella samarbeten
I rollen som affilierad professor ska han bidra till att vidga högskolans kontaktnät. Själv har han redan en del planer på hur detta ska ske.
– Det vore förstås intressant att själv få hålla i seminarier vid högskolan framöver. Kanske också att arrangera en internationell konferens eller workshop, men detta måste naturligtvis ske i samverkan med kollegorna på Högskolan Kristianstad. Jag hoppas kunna främja internationella samarbeten och utbyten för både forskare och studenter.
Han kan se både skillnader och likheter mellan de akademiska traditionerna i de båda länderna.
– I Ukraina är forskningen fortfarande starkt inriktad på kvantitet – ju fler böcker och papers som varje enskild forskare publicerar, desto bättre. Personligen är jag inte så förtjust i detta tänkesätt.
För egen del betonar han gärna kvalitet och fördjupad samverkan med andra forskare och institutioner.
Professor Sven-Olof Collin har allt gott att säga om sin kollega.
– Alexander Kostyuk är en av de få akademiska entreprenörer som jag känner. Hur han lyckas med allt detta begriper jag inte, men jag beundrar honom för det, och att vi får honom som affilierad kan vi vara tacksamma för.
Själv menar Alexander Kostyuk att drivet har sitt ursprung i vardagen hemma i Sumy.
– Jag är oerhört tacksam över att ha vänner och familj – och inte minst en tolvårig dotter - som gör tillvaron intressant och bidrar med oändligt mycket energi i mitt liv.
Statschefen i Kristianstad
Och så var det den historiska kopplingen med Filip Orlyk – den ukrainske statschefen som tillbringade flera år i Kristianstad. För Alexander Kostyuk betyder detta något alldeles speciellt.
– Han är en beundransvärd person eftersom han höll fast vid sin dröm om ett självständigt Ukraina där man respekterar mänskliga rättigheter. Att jag nu få upprätta en förbindelse med Filip Orlyks ”andra moderland” ger mig väldigt mycket energi.
* Affilierad professor är en forskare, vilken är knuten till ett universitet eller en högskola utan att vara anställd.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Privat