Från vattendrag till labbet
För Ilone Cervin var biologprogrammet ett slumpmässigt val som visade sig vara helt rätt. Under sin verksamhetsförlagda utbildning har hon varit på två olika arbetsplatser som gett henne möjlighet att både provfiska och ta vattenprov.
Ilone Cervin har gjort VFU på Kristianstad kommun och på biosfärkontoret
Ilone Cervin har precis avslutat sin verksamhetsförlagda utbildning, som hon valt att dela på två arbetsplatser. Dels på biosfärkontoret samt på Kristianstad kommun. På biosfärkontoret fick hon provfiska tillsammans med kollega, både i Helge å och vid kusten. Där kontrollerades beståndet av olika fiskarter, bland annat malen som försvunnit i takt med människans utsläpp och föroreningar. Ilone var med och mätte, vägde och tog DNA-prov på malen, för att se om de återetablerat sig efter utsättningen som gjordes några år tidigare.
– Jag växte väldigt mycket under min VFU. Jag fick ta ansvar och fick bekräftelse på att jag klarar av yrket. Det var kul att få ansvar och testa hur det jag planerade fungerade i verkligheten.
Väl förberedd för VFU
Den verksamhetsförlagda utbildningen kommer sent i biologprogrammet, vilket Ilone tycker är skönt eftersom hon hunnit lära sig mycket och fått de kunskaper som behövs. Hon tycker att utbildningen gjort henne väl förberedd för den verksamhetsförlagda utbildningen, även om vissa kunskaper behövde repeteras.
Under sin verksamhetsförlagda utbildning på Kristianstads kommun arbetade Ilone med att ta vattenprov på olika mindre vattendrag i kommunen, vilket var en del av ett större projekt. Syftet var att se förändringar i vattendragen och det är ett samarbete med havs-och vattenmyndigheten. Ilone ledde själv projektet och fokuserade på att kontrollera halter av kväve och fosfor. Under den verksamhetsförlagda utbildningen läste Ilone en kurs i limnologi som hjälpte henne att under arbetet.
–Limnologin hjälpte mig att förstå mer under min VFU, framför allt när jag skulle leda mitt egna projekt med att ta vattenprov. Efter vattenproven analyserats i labb ska ju resultaten tolkas, och då gav kursen i limnologi en bra vägledning.
Examensarbete i labbet
Efter snart fyra år på Högskolan Kristianstad konstaterar Ilone att hon uppskattar närheten till lärare, närheten till biosfärområdet och att det är en liten högskola. Biologprogrammet erbjuder en stor bredd, och Ilone håller just nu på att skriva sitt examensarbete. Hon ska undersöka tardigraders förmåga att hantera strålning och arbetet gör hon mestadels i labben på campus. Tardigraderna ska först utsättas för strålning för att sedan torkas in och återhydreras. Där efter kontrolleras om de klarat av strålningen eller om den påverkat deras egenskaper eller förmåga till cellreparation. Examensarbetet skiljer sig från den verksamhetsförlagda utbildningen eftersom arbetet utförs i labb istället för i naturen. Men Ilone tycker om variationen och kan tänka sig många olika yrke i framtiden, allt från naturguide till forskare.
Kommunikationskursen under utbildningen gav Ilone inblick i kommunikation och hur man kommunicerar ut miljöfrågor till olika målgrupper. Hon tycker att kommunikationen är viktig för yrket och kan tänka sig att arbeta med det i framtiden. Att få människor att förstå problematiken med miljön är något hon ofta utmanas till och vill jobba mer med.
Text och bild: Lovisa Wallin