Han ska syna Sydafrikas nya astronomiutbildning
Han är en populär pedagog som sprider både kunskap och stjärnglans i såväl lärosalarna som i etern och genom sitt portabla planetarium. Nu ska Urban Eriksson, universitetslektor i fysik med inriktning mot astronomididaktik, resa till Sydafrika för att hjälpa till att bygga upp deras nya doktorandutbildningar i astronomi så att de kan förse världens nya stora superobservatorium med inhemsk sydafrikansk expertis.
I höstas var representanter från Kapstadens och Uppsalas universitet på besök i Kristianstad. Nu har turen kommit för en omvänd visit. I dag reser Urban Eriksson, universitetslektor i fysik med inriktning mot astronomididaktik, till Sydafrika för att under tre veckor studera hur väl Kapstadens doktorandutbildning i astronomi fungerar. Detta som en del i ett forskningsprojekt där kollegor från Uppsala universitet ansluter efter ytterligare en vecka.
– De har haft problem med avhopp och projektet som jag är med i studerar just orsak och verkan i samband med att de som påbörjar sin doktorandutbildning i astronomi sedan inte fullföljer den. Då är frågan varför? berättar Urban.
Det händer mycket kring astronomi i Sydafrika just nu. 2012 beslutades genom ett stort internationellt samarbete att ett superteleskop ska byggas i Sydafrika och Australien: radioteleskopet Square Kilometre Array förkortat SKA. Bygget väntas kosta över 14 miljarder svenska kronor och det är mot bakgrund av detta som Sydafrika utbildar egna astronomer för att förse observatoriet med inhemsk kompetens.
– Teleskopet är världens största radioastronomiprojekt. Bland de plaster på jorden som har förutsättningarna vann Sydafrika kampen om att få det. Sydafrikas problem nu är att de inte har tillräckligt många egna astronomer. Och framför allt har de inte astronomer som rättvist representerar den egna befolkningen vad gäller etnicitet. Därför har det satsats jättemycket pengar på att utbilda sydafrikanska astronomer, vilket hittills inte har gått så bra som de hade tänkt, förklarar Urban.
Nere i Sydafrika kommer Urban Eriksson att hålla föredrag om sin egen forskning för vanliga studenter som läser fysik och astronomi. Han kommer också att träffa doktorander som studerar astronomi för att prata med dem om både sin egen och deras forskning. Så småningom kommer forskningsprojektet också att utmynna i ett antal vetenskapliga artikel om hur man hoppas komma till rätta problematiken.
– SKA har en enorm potential och Sverige är ett av länderna som är med och satsar pengar i det här jätteprojektet, berättar Urban.
SKA Sweden - Square Kilometre Array
Text och foto: Fabian Rimfors