Heldag för Hälsa i Samverkan
Respekt och nyfikenhet är några av drivkrafterna inom Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan. Under onsdagen möttes ett sextiotal representanter för kommun, region och högskola för en heldagskonferens på Krinova.
Färgglada lappar kom till nytta när utvecklingsstrateg Lena Hagerman beskrev temat visuell dialog under forskningsplattformen för Hälsa i Samverkans konferens.
Rosa, gula och gröna lappar delas ut bland deltagarna. De ska snart fyllas med ord och meningar som beskriver faktorer som främjar samarbete. Deltagarna tar sig an uppgiften tyst och koncentrerat. Snart är lapparna fullklottrade: Gemensamma utbildningar. Tydliga mål. Tillit. Samtal över gränserna.
– Okej, nu får ni tänka efter. Är detta svåra eller enkla lösningar? Gör de stor eller liten effekt?
Utvecklingsstrateg Lena Hagerman från Kristianstad kommun håller i workshopen om visuell dialog, som är av programpunkterna under onsdagens konferens på Krinova. Deltagarna kommer från högskolan, Region Skåne och kommunerna i nordöstra Skåne, och är på olika sätt knutna till Forskningsplattformen för Hälsa i Samverkan – ett fruktbart samarbete som numera har fjorton år på nacken.
Anna-Karin Edberg, som är chef för plattformen, berättar att det hela egentligen föddes som en reaktion på uteblivna forskningspengar.
– Ofta hamnade regionens resurser i Lund eller Malmö och satsades i stora forskningsprojekt. Bara en liten del kom nordöstra Skåne till godo. Vi insåg därför att vi måste satsa det vi är bra på, nämligen samverkan.
Sagt och gjort. Tillsammans med regionen och sex nordostskånska kommuner drog Högskolan Kristianstad i gång forskningsplattformen. Anna-Karin Edberg ser stora vinster med det breda samarbetet.
– Vinsten med denna typ av forskning är ju att den leder till riktiga förändringar. Det är inget som sker på kammaren, utan ger resultat ute i verkligheten. Genom nätverket sprids det sedan till andra verksamheter, vilket i slutändan kommer vårdtagarna till del.
Anna-Karin Edberg, som är chef för forskningsplattformen Hälsa i Samverkan, passade på att berätta om projektet ”Att vara volontär inom vård och omsorg”.
I nuläget pågår tio projekt inom forskningsplattformen. En del har tagit avstamp ur verksamheterna, andra har initierats av forskare från högskolan. Några av projekten presenteras under konferensen.
I en av föreläsningssalarna berättar doktoranden Maria Kläfverud tillsammans med projektledaren Ann-Margreth Olsson om projektet Barn i Barnahus, och om hur barn som misstänks blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp bemöts av myndigheterna. Åhörare är bland annat en grupp från socialförvaltningen i Bromölla kommun.
I ett angränsande rum har Pernilla Garmy, lektor i vårdvetenskap, just dragit i gång en redovisning av en enkät bland cancerpatienter. Salen är nästan full av åhörare, som får lyssna till hur patienterna beskriver mötet med försäkringskassan och rehabiliteringsteamet. ”Jag kunde känna mig stark, trots sjukdom och behandling” läser Pernilla Garmy från whiteboardtavlan, och en del av åhörarna nickar igenkännande.
Anna-Karin Edberg, som är spindel i nätet för såväl konferens som för forskningsplattform, är nöjd med den goda uppslutningen.
– Grunden för att detta ska fungera är ömsesidig respekt och nyfikenhet. Att vi inte bygger murar, utan att vi i stället bygger broar över organisationsgränserna.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell