Hon pendlar över 300 mil för sitt favoritämne
Det gångna året har ett gäng pedagoger studerat på distans för att så småningom kunna undervisa i Hem- och konsumentkunskap. Hanna de Sousa har kommit ända från Lissabon för att närvara vid den sista av träffarna vid Högskolan Kristianstad.
Hanna de Sousa är den mest långväga av de fjorton pedagoger som just nu följer distansutbildningen i Hem- och konsumentkunskap.
– Det är väl alltid lite nervöst inför en redovisning... Men vid det här laget hittar jag åtminstone runt till lokalerna, säger Hanna de Sousa med ett skratt.
För fjärde gången i år besöker hon Högskolan Kristianstad. Denna gång ska hon och kurskamraterna bland annat diskutera matkultur. Till vardags bor Hanna de Sousa i Portugal, där hon arbetar som fritidspedagog och handledare på svenska skolan i Lissabon. För något år sedan fick hon frågan om hon kunde hålla ett par lektioner i ämnet Hem- och konsumentkunskap
– Jag har alltid brunnit för hälsa och välmående och har tidigare bland annat studerat näringslära och arbetat som personlig tränare. Så jag tyckte att det verkade spännande. Men jag kände att jag behövde sätta mig in i ämnet lite bättre.
Distansutbildningen i Hem- konsumentkunskap, som utgår från högskolan, visade sig passa som handsken. Undervisning och handledning har skett online, och Hanna de Sousa menar att kontakten med lärarna har varit god.
– Tidvis är det förstås kämpigt att plugga, då jag också har två små barn och en heltidstjänst på svenska skolan. Jag hade gärna haft mer tid att riktigt grotta ner mig i all litteratur. Men jag är jättenöjd med själva undervisningen.
Sedan 2013 har Högskolan Kristianstad erbjudit distansutbildning i Hem- och konsumentkunskap, inom ramen för Skolverkets projekt Lärarlyftet.
– Intresset har varit stort, eftersom bara 20 procent av lärarna som undervisar i detta ämne är behöriga. Genom utbildning kan lärarna fylla ryggsäcken med rätt kompetens och därmed också bli tryggare i sin roll som lärare, säger kursansvariga Johanna Gerberich.
Som lärare i Hem- och konsumentkunskap saknar man ofta kollegor på skolan som undervisar i samma ämne. Därför har de fyra gemensamma träffarna på HKR varit extra uppskattade under utbildningen, menar Johanna Gerberich.
– Det brukar bli livliga diskussioner, och det märks att deltagarna verkligen värdesätter mötet, säger hon.
Hanna de Sousa håller med:
– Det har varit jätteroligt. Vi har diskuterat didaktik, men också gett varandra inspiration till olika maträtter.
Själv tar hon avstamp i den portugisiska vardagen, och använder de matvaror som finns att tillgå, vilket ofta är frukt och grönt.
– Förutsättningarna är ju lite annorlunda. Att importera bananer till Sverige innebär ju långa transporter, men till Portugal kommer de direkt med båt från Madeira.
Sophantering är ett annat kapitel som skiljer sig från det svenska systemet.
– Detta existerar inte på samma sätt Portugal. Men det är nyttigt för eleverna, att få både svenskt och portugisiskt perspektiv.
Själv ser Hanna de Sousa fram emot att undervisa, men hon kommer också att fortsätta studera. Som en direkt följd av utbildningen vid högskolan, har hon nämligen blivit beviljad ett Erasmusstipendium. Under våren ska hon därför fördjupa sig i ämnet Hållbar utvecklig på olika platser i Europa.
- I framtiden drömmer jag om att dessa ämnen kan få större plats i skolorna – även i Portugal.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Fabian Rimfors