Hur gick det sen? Tre lärare berättar om livet efter studierna
Det är fredag den 8 december 2017. Kanske inte den veckodag då gymnasieelever tänker som mest på sin framtid, men två gymnasieklasser besöker Högskolan Kristianstad just för att bena ut vad de kan bli. Tre alumner i form av gymnasielärare, alla utbildade vid högskolan med inriktning mot historia och samhällskunskap, är också på plats. De nästan femtio gymnasisterna går tredje ring i gymnasiet och hälsar på för att få en introduktion till högskolan, eftersom de till våren har möjlighet att ansöka till fortsatta studier och eventuellt till lärarutbildning. Värd för besöket är historieprofessor Marie-Louise Rodén.
Två gymnasieklasser besöker Högskolan Kristianstad för att få bättre inblick i vad högskolan och högskolestudier innebär.
Dessa introduktionsdagar har hunnit bli en tradition? Hur började den?
– Initiativet kom från Cindie Velin. Hon hade tidigare arbetat inom vården och var dessutom mamma till fem barn när hon bestämde sig för att hon ville satsa på läraryrket. Hon tog sin examen 2012 och redan året därpå frågade hon om hon kunde besöka sitt gamla lärosäte med en elevgrupp för att visa dem hur en lektion gick till och introducera dem till högskolestudier.
– Därefter har dessa gymnasieträffar bara tagit fart, fortsätter Marie-Louise, och vi har haft olika typer av evenemang varje år.
Varför är det viktigt att ha sådana här möten?
– Jag är själv utbildad i USA och där är man mycket bättre på att upprätthålla kontakt med tidigare studenter än vad vi är i Sverige. Att de som haft glädje av sin utbildning och är yrkesverksamma kommer tillbaka med sina egna gymnasister är en väldigt god introduktion till högskolans värld, berättar Marie-Louise.
Berätta lite om programmet och lärarnas presentationer
– Rolf Johansson och Henrik Nilsson Tröst läste båda vid Högskolan Kristianstad 2003 till 2008. Rolf har en delad tjänst som lärare vid Flygteknikcenter Ljungbyhed och Perstorp Gymnasium. Henrik Nilsson Tröst är lärare vid Nordenbergsskolans gymnasium i Olofström. Cindie Velin studerade 2007–2012 och verkar vid Ekbackeskolan i Osby där hon är lärare i samhällskunskap och historia.
Samtliga lärare vittnar om att de uppskattade den personliga miljö som Högskolan Kristianstad erbjuder. Cindie lyfter fram den nära kontakt man får med lärare och personal vid en mindre högskola, och att hon aldrig kände sig osynlig. Som student gav det henne en stor trygghet.
Rolf och Henrik hade inte lika lätt att finna fast tjänst som Cindie hade, som gick ut lite senare.
– Vi var aldrig arbetslösa, men det blev en hel del vikariat innan vi fick fasta tjänst, berättar Rolf. I dag råder en stor brist på lärare och den förutspås bli ännu värre. Den som satsar på en lärarutbildning har därför goda möjligheter till en anställning efter avslutade studier, och dessutom arbetar man aktivt i Sverige för att höja yrkets status.
Rolf Johansson berättar om hur historia kan aktualiseras i vardagslivet. Förra året gjorde han en cykeltur genom Tyskland, Polen och andra delar av Östeuropa där han tittade på minnesmärken från det förflutna, stora som små. Han dokumenterade resan med fina bilder som han visat både för de egna studenterna och på våra campusträffar.
– Hur många av alla här i salen har mött en lärare som förändrade ert liv? Tummen upp och ni svarar JA och tummen ner om ni svara NEJ, instruerar Henrik Nilsson Tröst.
Nästan alla tummar pekar mot taket. Ungefär hälften av studenterna kan tänka sig att satsa på läraryrket, och förhoppningsvis blir de ännu fler vid dagens slut.
– Läraryrket är ett privilegium eftersom man får möjlighet att påverka nästa generation, menar Rolf Johansson. Att få umgås med ungdomar gör att man känner sig ungdomlig. Du blir positivt påverkad av den miljö du arbetar i.
Marie-Louise Rodén berättar själv om det möte med en lärare vid Chicagouniversitetet som fick henne att vilja bli historieprofessor.
Henrik Nilsson Tröst frågar om eleverna någon gång träffat en lärare som förändrat deras liv.
Nästan alla elever gjorde tumme upp.