I Luxemburg för att utbilda revisorer
Förra veckan var högskolans professor i företagsekonomi med inriktning offentlig styrning, Giuseppe Grossi, i Luxemburg för att träna upp ett gäng utvalda revisorer, men också för att involvera Europeiska revisionsrätten, ECA, i ett internationellt forskningsprojekt.
Högskolan Kristianstads Giuseppe Grossi i Luxemburg för att undervisa revisorer från fyra länder.
Det ena syftet med resan var att utbilda en utvald grupp revisorer från Finland, Portugal, Rumänien och Spanien i frågor om offentlig redovisning och internationella redovisningsstandarder för offentlig sektor (IPSAS).
– Under de två dagarna presenterade jag logiken och hur man använder IPSAS i internationella organisationer och nationella regeringar. Vi gjorde också riktiga simuleringar där vi använde såväl verkliga exempel från länder samt från EU-kommissionen själv, som redan antagit IPSAS sedan flera år, berättar Giuseppe Grossi som nyss kommit hem från resan.
Majoriteten av deltagarna hade bakgrund i redovisningsstandarder för den privata sektorn och Grossis kurs var en möjlighet för dem att öka sina kunskaper om specifika redovisningsstandarder för offentliga organisationer.
– Denna verksamhet är i linje med universitetets tredje uppdrag att ha, inte bara samarbete, men också en verklig inverkan på organisationer, i detta fall internationella organisationer, förklarar Grossi.
Marrku Pottonen (Principal Auditor, Investment for Cohesion, Growth and Inclusion, ECA), Alfonso de la Fuente Garrigosa (Head of the Secretariat-General, ECA) och Giuseppe Grossi, professor i företagsekonomi med inriktning offentlig styrning.
Forskningsprojekt med Europeiska revisionsrätten
Det andra syftet med resan till Luxemburg var att involvera Europeiska revisionsrätten (European Court of Auditors, ECA) som partner i ett internationellt forskningsprojekt om revisionsuppdrag och individuella egenskaper.
– Vi vill se hur bakgrund, erfarenhet och identitet, etc hos offentliga revisorer på nationell och europeisk nivå påverkar, säger Grossi. Samarbetet med ECA, och förhoppningsvis för INTOSAI (internationella organisationer för högsta revisionsinstitutioner) ger oss möjlighet att ansöka om externa medel i samarbete med andra nordiska och europeiska partner. Detta är också i linje med HKR-strategin för att få mer internationellt samarbete och forskningsprojekt.
Giuseppe Grossi hoppas också att samarbetet kan ge högskolans mastersstudenter i Accounting and Auditing en möjlighet att tillbringa en fem till sex månaders praktik, sponsrad av ECA i Luxemburg. ECA finansierar också magisteruppsats och projekt som handlar om offentlig sektorrevision.