Kristianstad i fokus för spontana naturupplevelser
En fågeldrill, en vacker soluppgång eller en plötslig regnskur. Naturupplevelser behöver inte vara större än så, för att vara värdefulla. Det skriver Thomas Beery, universitetslektor i miljödidaktik vid Högskolan Kristianstad, i en artikel i tidskriften Ambio.
En äldre kvinna med två barnbarn passerar på bron över Helge å. Halvvägs stannar ett av barnen till, lutar sig över räcket och pekar ivrigt på ett par änder som just tagit sig ut i vattnet.
Det är just denna typ av oplanerade naturupplevelser, som Thomas Beery och hans kollegor tar fasta på i en kommande artikel i den tvärvetenskapliga miljötidskriften Ambio.
– Vi menar att de har en god inverkan på människors hälsa. Denna typ av upplevelser har en förmåga att dirigera om vår uppmärksamhet så att vi upptäcker naturen med våra sinnen, när vi lägger märke till fågelsång eller växternas rörelser i vinden, säger Thomas Beery.
Gång- och cykelbron till naturum Vattenriket i Kristianstad är ett ställe där stadsborna kan få närkontakt med naturen.
Allt fler människor lever sina liv i stadsmiljö, vilket bidrar till att allt färre får en daglig dos av natur. De går därmed också miste om den positiva påverkan naturen har på människors välbefinnande, menar forskarna.
På senare år har det visserligen skett ökade satsningar på grön infrastruktur i stadsmiljö. Men ofta handlar insatserna om att ta tillvara regnvatten, begränsa erosion eller kontrollera lokala temperaturskillnader.
Thomas Beery menar att större tyngdpunkt bör läggas på invånarnas spontana möten med naturen. Här finns en viktig uppgift för dem som har ansvar för stadsplaneringen.
– Det finns en utmaning i att göra upp planer för oplanerade upplevelser, men vi menar att man bör ha flera faktorer i åtanke, som vädret och årstidernas växlingar, mångfalden i naturen och djurens beteende. Detta kommer att öka möjligheterna för människor att närma sig naturen.
För en tid sedan genomförde Thomas Beery en workshop i Kristianstad tillsammans med bland andra Ingemar Jönsson, professor i ekologi. Det är erfarenheterna från denna träff som ligger till grund för texten, som blir bärande artikel i Ambios novembernummer. Bland annat beskrivs just gång- och cykelbron, som sträcker sig ut till naturum Vattenriket i Kristianstad.
– Även om många bara använder bron för att komma till arbetsplatsen eller till butikerna i centrum, så är det en sträcka som möjliggör naturupplevelser. Det kan vara något så enkelt som förnimmelsen av värmande solstrålar, eller rörelserna i vegetationen. Och visst är det svårt att inte stanna upp och beundra en lekfull utter eller en färggrann kungsfiskare, säger Thomas Beery.
Kvinnan med de två barnen har promenerat vidare. Men synen av änderna i Helge å bär de med sig när de fortsätter in mot Kristianstads centrum.
Thomas Beery är universitetslektor i miljödidaktik.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell