Miljonbidrag till projekt om industriernas roll i skolan
Skolan ska samverka med det omgivande samhället. Samtidigt ska undervisningen vara saklig och allsidig. Nu får högskolans docent Lena Hansson 3,7 Mkr från Vetenskapsrådet för att undersöka de problem och möjligheter som kan uppstå i samband med industriaktörernas engagemang i skolan.
Att beviljas bidrag från Vetenskapsrådet är ganska svårt, så vi är förstås väldigt glada, menar docent Lena Hansson.
Ett läkemedelsbolag bjuder in till en spännande pristävling. Ett industriföretag välkomnar skolklassen på ett studiebesök. En energijätte skickar påkostat utbildningsmaterial. Lärarna i grundskolan blir ibland uppvaktade av externa aktörer som på olika sätt vill bidra till undervisningen. En del tackar och tar emot, andra blir kanske mer betänksamma. För hur ska man hantera dessa externa initiativ? Hur rimmar de med läroplanens krav på opartiskhet?
– Det finns ytterst lite forskning, nationellt och internationellt, som belyser det, menar Lena Hansson, docent i naturvetenskapernas didaktik vid Högskolan Kristianstad.
Men nu ska det bli ändring på detta. För ett par veckor sedan fick hon och kollegan Maria Andrée, docent vid Stockholms universitet, glädjebeskedet att de beviljats bidrag på 3,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Därmed kan de förverkliga det planerade projektet om industriinitiativ i skolan.
– Industrier är en viktig aktör i grundskolan, och inte minst i den naturvetenskapliga undervisningen. Det behöver förstås inte vara negativt. Det står ju i läroplanen att skolan ska samverka med det omgivande samhället, och för elevernas del kan det också vara bra att se att naturvetenskap och teknik används även utanför klassrummet, säger Lena Hansson.
Samtidigt beskriver hon en potentiell intressekonflikt mellan detta, och att undervisningen ska vara allsidig och saklig.
Hur resonerar lärarna?
I ett första skede vill Lena Hansson och Maria Andrée få en uppfattning om hur lärarna resonerar. Genom fokusgruppintervjuer får lärarna diskutera hur de använder denna typ av material och aktiviteter, och hur de väger för- och nackdelar mot varandra när de tar ställning till olika erbjudanden.
Därefter ska forskarna göra ett antal fallstudier, där de följer lärare och elever som använder material eller deltar i projekt som initierats av företag eller industrier. Fokus ligger på hur elever, lärare och industriaktörer kommunicerar kring förhållandet mellan naturvetenskap, samhälle och industri.
– Vi är förstås väldigt glada över att ha beviljats bidrag till detta projekt. Ämnet är viktigt, och förhoppningsvis kan forskningen bidra till att utveckla bättre stöd och riktlinjer, både för industriaktörerna och för lärare, skolledare och skolmyndigheter, säger Lena Hansson.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell