Ny teknik mot fejkad mat – en av helgens prisade idéer
Vad får du om du kombinerar de senaste mattrenderna med de nyaste innovationerna? 40 tävlande från 20 olika länder hackade under helgen fram koncept och embryon till affärsidéer under Food Hackathon på Krinova.
Vinnarna vid Food Hackathon by Krinova 2017. De fyra lagen fick dela på 50 000 kronor. Foto: Krinova Incubator & Science Park
När tvärvetenskapliga team med bland annat agronomer, livsmedelsingenjörer, programmerare och ekonomer slår sina kloka huvuden ihop uppstår nya lösningar och idéer. Food Hackathon på Krinova avslutades i går med att alla lag presenterade sina lösningar för jury och publik och följande fyra prisades av juryn:
Juryns val: Den mest innovativa idén blev en scanner i storlek som en penna som kan varna om maten på din tallrik innehåller något av de ämnen du är allergisk mot.
Publikens val: En digital plattform där grannar kan samverka kring dagligvaruinköp för att minska antalet transporter mellan konsument och butik.
Störst potential: Ny teknik som gör det möjligt att urskilja kopior av livsmedel från originalen.
Störst betydelse för framtiden: En sexkantig låda gjord för att skydda och transportera frukt och grönsaker i utvecklingsländer. Lådan kan skrivas ut på 3D-skrivare.