Resan knöt samman Camargue och Kristianstad
Camargue är mest är känt för flamingos och vita hästar. Men Ingemar Jönsson, Pär Söderquist och övriga medlemmar i forskningsmiljön Man and Biosphere Health ser också andra värden – och stora möjligheter till framtida utbyte mellan franska Camargue och Högskolan Kristianstad.
Gruppen spanar efter biätare i Tour du Valat, med camarguehästar i bakgrunden. Foto: Gunnar Gunnarsson
I mitten av maj åkte en grupp, bestående av fjorton personer från forskningsmiljön Man and Biosphere Health, till Camargue i södra Frankrike. Området, som är västra Europas största floddelta, är av stort intresse för dem som vill studera biologisk mångfald.
– Det är ett område med hög biodiversitet, som också påverkas och förvaltas av människan – precis som Kristianstads Vattenrike. Och precis som Vattenriket är det också ett biosfärområde utsett av UNESCO. Men medan man länge varit medveten om Camargues värde, så man först på senare tid insett att Vattenriket faktiskt är en stor tillgång, säger Ingemar Jönsson, professor i teoretisk och evolutionär ekologi.
Pär Söderquist, universitetslektor i biologi, var den som organiserade resan. Han har sedan tidigare goda kontakter med forskarna på forskningsstationen Tour du Valat i Camargue, och under vistelsen höll de svenska besökarna ett tiotal presentationer.
– Hela resan var över förväntan, och vi upplevde ett stort intresse från forskarna vid Tour du Valat att stärka utbytet ytterligare. Så nästa gång hoppas vi att de kommer hit och besöker vår högskola och Vattenriket, säger Pär Söderquist.
Pär Söderquist och Ingemar Jönsson menar att resan var avstampet för ett mer långsiktigt samarbete mellan högskolan och forskningsstationen Tour du Valat i Camargue.
Även om Camargue kanske är svårslaget, har Vattenriket också en hel del att erbjuda sina besökare, menar Pär Söderquist och Ingemar Jönsson. Kommer de under senvåren har de chansen att uppleva det rika fågellivet, med rödlistade arter som brushanar och rödspovar. Längre framåt sommaren kan de studera växtligheten. Dessutom kan forskarna från Camargue ta del av hur man framgångsrikt arbetar med förvaltning av bland annat gäss och tranor.
– I grunden är ju utmaningarna desamma – att samsas om de resurser som finns, säger Ingemar Jönsson.
– Ja, och när det gäller fåglar, så är de ju inte bara svenska eller franska. Många fåglar som övervintrar i Camargue kommer hit under sommarhalvåret. Så det är ju en gemensam population vi förvaltar, säger Pär Söderquist.
Under och efter resan har samtalen om gemensamma projekt tagit fart. Pär Söderquist och Ingemar Jönsson är både nöjda och förväntansfulla:
– Vi har lagt en bra grund för kommande samarbete. Det är ett steg på vägen att utveckla våra internationella nätverk och vidga forskningen inom forskningsmiljön, säger Ingemar Jönsson.
Text: Kerstin Weman Thornell
Foto: Kerstin Weman Thornell och Gunnar Gunnarsson