Riksdagsledamot och studenter diskuterade landsbygdslyft
Under måndagen tog Monica Haider ledigt från riksdagsarbetet för att besöka Högskolan Kristianstad. Här fick studenterna på landskapsvetarprogrammet veta hur politikern resonerade kring landsbygdsfrågor.
Under måndagen besökte riksdagsledamoten Monica Haider Högskolan Kristianstads landskapsvetarstudenter.
– Det känns som att de som bor i stan inte riktigt förstår sig på oss som bor på landet. Det är frustrerande, säger en student.
Monica Haider nickar framme vid tavlan.
– Tyvärr blir debatten ofta polariserad.
Själv har hon ett förflutet som socialdemokratisk kommunpolitiker i Älmhult och regionpolitiker i Kronobergs län. Sedan förra valet sitter hon i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, och har varit med att ta fram den så kallade landsbygdsutredningen. Denna blir utgångspunkten när hon besöker andraårsstudenterna på landskapsvetarprogrammet vid Högskolan Kristianstad för att diskutera landsbygdsfrågor.
– Vår utredning handlar inte om att tycka synd om landsbygden, utan vi konstaterar snarare att det finns fantastiska möjligheter som ännu inte tagits tillvara. Allt är inte enkelt, men vi kan göra mer än vad vi gör idag, säger hon.
Utredningen innehåller 75 förslag som på olika sätt ska lyfta landsbygden, och berör allt från bredband till biologisk mångfald.
– Vi kommer förstås inte hinna genomföra alla punkter under denna mandatperiod, och en del kommer också säkerligen hamna i skrivbordslådan. Men förhoppningen är att få till en långsiktig förändring, oavsett vilka som sitter vid makten, säger hon.
Ett av de förslag Monica Haider tror mycket på, handlar om att statliga myndigheter alltid ska ta hänsyn till landsbygden, varje gång de fattar beslut.
– Fram till nu har många beslut fattats i blindo, men detta blir en slags landsbygdssäkring, där man måste undersöka vilka konsekvenserna blir för landsbygden.
Samtidigt ligger inte allt i händerna på riksdagspolitikerna. Monica Haider påminner om att kommuner och regioner, liksom enskilda medborgare och konsumenter, bär ansvar.
– När ska folk bli beredda att betala lika mycket för potatis och morötter, som för en flaska öl från ett microbryggeri? säger hon.
Under de två timmarna diskuteras även skatteutjämningssystem, djurskydd och viltjakt. Det senare får studenten Louise Gårdefalk att lyssna lite extra. Vid sidan om studierna är hon jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.
– Jag bor på landet och är jätteintresserad av dessa frågor. Det är spännande att se det genom en förtroendevalds perspektiv. Det är alltid bra att få chansen att vidga sina vyer, säger hon.
Det är Joachim Regnell, universitetslektor i biologi, som tagit initiativet att bjuda in Monica Haider.
– I höstas pratade vi mycket om lagstiftning, och vi insåg att det vore relevant att faktiskt lyssna på en politiker som ägnat sig åt just landsbygdsfrågor. Nästa steg är kanske att få hit någon kommunpolitiker, eller kanske rentav försöka förlägga ett av kommunens byggnadsnämndsammanträden här på Högskolan!
Han får medhåll från Monica Haider.
– Jag tycker att skolor och högskolor borde använda politikerna i större utsträckning i undervisningen.
Efteråt fortsätter hon sin skånetripp till Tollarp, där hon ska besöka en fiskodling.
Text och foto: Kerstin Weman Thornell